Social-Juridic

1 mai 2016 – Ziua MAMEI

Astazi, 1 mai 2016 – celebram Ziua MAMEI 

LA MULTI ANI tuturor MAMELOR!

 

 

       Se spune ca Ziua Mamei este o sarbatoare de data recenta, dar putini stiu ca ea este o traditie straveche, in antichitate celebrandu-se cu mult fast zilele Zeitelor Mame si ale reprezentantelor lor muritoare, un exemplu graitor fiind festivitatile dedicate zeitei Rhea, mama lui Zeus.
    

    “Duminica maternităţii”

        Istoria Zilei Mamei începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”.

 • Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

ziua mamei 15

      Mai târziu, sărbătoarea este reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

       Tot americanii sunt primii care au “transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie înduioşătoare în public.

 

 • La nivel mondial, în decursul anului, această zi este marcată la aproximativ 24 de date diferite, printre care la 8 martie (când este celebrată și Ziua Internațională a Femeii) și la 21 martie (prima zi de primăvară), când este aniversată în peste 10 țări. Ziua Mamei este, de regulă, sărbătorită în a doua duminică a lunii mai, de circa 70 de state ale lumii: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice.

 

       Germania

 •  Ca multe tari occidentale si nu numai, Germania sarbatoreste Ziua Mamei in cea de-a doua duminica a lunii mai. Este o zi a bucuriei, care se sarbatoreste prin excursii in aer liber si printr-o cina festiva in familie.

ziua mamei 4

 • Sub regimul nazist, aceasta sarbatoare a capatat o valoare aparte, fiind celebrate cu mult fast mamele care nasteau mai multi copii si care erau rasplatite prin medalii numite Mutterkreuz. Din bronz, argint si aur, in functie de numarul de copii nascuti, acestea se acordau in a doua duminica a lunii mai.


       India

 •  Desi Ziua Mamei nu este un cocept cu totul nou in aceasta tara, indienii celebrand la randul lor zeitele mame Durga si Kali Ma, o zi dedicata persoanelor de sex feminin este o noutate preluata din Occident. La fel este si ziua de celebrare, care coincide cu cea de-a doua duminica a lunii mai.

ziua mamei 6

 • Printre cadourile cele mai cumparate aici, cu ocazia Zilei Mamei, se afla florile, felicitarile si tablourile cu dedicatie pentru mamici. De asemenea, copiii pregatesc mancaruri pentru mame, care astazi nu sunt lasate sa munceasca.

      Mexic

 •  In Mexic, Ziua Mamei este celebrata in fiecare an pe 10 mai si este considerata o sarbatoare extrem de importanta. Ziua incepe cu o mesa dedicata Sfintei Fecioarei, simbolul suprem al maternitatii, apoi se canta “las mañanitas” (cantece de aniversare) in cinstea Sfintei Marii. Dupa mesa, familia gateste masa pentru mame, iar copiii le daruiesc acestora cadouri hand-made.

ziua mamei 18

       America

 •  Cea de-a doua duminica a lunii mai este, astazi, o sarbatoare oficiala a tuturor statelor americane, dar efortul de a crea aceasta ocazie festiva are o poveste indelungata. In timpul razboiului civil, Anna Jarvis, o femeie curajoasa si cu initiativa, a incercat sa reconcilieze statele confederate si unionale. Eforturile ei au fost zadarnice, dar memoria femeii a fost dusa mai departe de fiica sa, care nu a incetat sa lupte pentru rasplatirea  implicarii feminine in efortul de a crea o lume mai buna.

Ziua mamei 11

 • In urma insistentelor sale, presedintele Woodrow Wilson a declarat, in 1914, a doua duminica din mai drept Ziua Mamei. Floarea traditionala a sarbatorii este garoafa, floarea preferata a Annei Jarvis.

 

          Japonia

 • “Haha no hi”, sau Ziua Mamei in japoneza, este un cuvant derivat din hahaoya, care insemna “mama”. Este o ocazie celebrata prin festivaluri locale si care devine din ce in ce mai mult o bucurie a comerciantilor de cadouri si flori (cele mai apreciate fiind garoafele si trandafirii).

ziua mamei 16

 • Copiii intre 6 si 14 ani au ocazia de a-si sarbatori mama participand la un concurs de desen (care se tine din patru in patru ani) in care li se cere sa deseneze chipul mamei, cele mai bune reproduceri urmand a fi premiate si selectate pentru a participa la o expozitie itineranta prin tara.

 

     Franta

 • Aici, Ziua Mamei este sarbatorita in ultima duminica a lunii mai, cu exceptia cazului in care ea coincide cu sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh. Atunci, Ziua Mamei este mutata in prima duminica a lui iunie.

ziua mamei 12

 • Mamele primesc in dar prajituri sau torturi in forma de buchet de flori ori poezii create special de copii si/sau soti. Un alt dar obisnuit este un rasfat complet la un salon de infrumusetare.

 

Ziua Mamei (în România) – 1 Mai 2016

 ziua mamei 2

 

           Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii — 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

 • Zilele Părinţilor sunt marcate în România prin lege, oficial ca Ziua Mamei în prima duminică a lunii Mai şi ca Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii Mai.

Parinti 1

  • Obiectivele sunt asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societate.
  • Sărbătorirea anuală atât a mamei cât şi a tatălui confirmă aşadar perfecta egalitate în drepturi a celor 2 părinţi, onorându-le deopotrivă importanţa în universul copilului.
  • Sunt promovate astfel familia şi valorile fundamentale ale acesteia, aducând în prim-plan problematica complexă cu care se confruntă părinţii în societate.
  • Zilele Părinţilor sunt dedicate părinţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea propriilor copii, fiind potrivite prilejuri pentru promovarea modelelor pozitive în societate.
  • Sărbătorirea distinctă a celor 2 părinţi demonstrează că ei sunt complementari, fiind un gest firesc de întărire a rolului fiecărui părinte.
 • Concret, până în anul 2010, în România nu exista o Zi a Mamei recunoscută oficial, printr-un act normativ.

       Neoficial, aceasta se sărbătoarea, la fel ca în celelalte țări din fostul lagăr socialist, de Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare tipic comunistă.

 • Ziua Mamei și Ziua Tatalui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010, în baza Legii nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui.

  • Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.

Mama 20 

Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.

 

Ziua Tatălui (în România)– 8 mai 2016

femeii 7

 

 • Ziua Mamei a fost declarată sărbatoare publica și este în prima duminica a lunii mai, iar Ziua tatălui în cea de-a doua duminică a lunii mai.
 • Conform Legii nr. 319/2009 – Ziua Mamei se va sărbători anul acesta – Duminica – 1 mai 2016, iar Ziua Tatălui – Duminică, 8 mai 2016.

 

    LA MULTI ANI, MAME BINECUVANTATE!

ziua mamei 8

In vaduri ape repezi curg
Si vuiet dau In cale,
Iar plopi in umedul amurg
Doinesc eterna jale.
Pe malul apei se-mpletesc
Carari ce duc la moara –
Acolo, mama, te zaresc
Pe tine-ntr-o cascioara.

ziua mamei 19
Tu torci. Pe vatra veche ard,
Pocnind din vreme-n vreme,
Trei vreascuri rupte dintr-un gard.
Iar flacara lor geme:
Clipeste-abia din cand In cand
Cu stingerea-n bataie,
Lumini cu umbre-amestecand
Prin colturi de odaie.


ziua mamei 9
Cu tine doua fete stau
Si torc in rand cu tine;
Sunt Inca mici si tata n-au
Si George nu mai vine.
Un basm cu pajuri si cu zmei
Incepe-acum o fata,
Tu taci s-asculti povestea ei
Si stai Ingandurata.

ziua mamei 13
Si firul tau se rupe des,
Caci ganduri te framanta.
Spui soapte fara de-nteles,
Si ochii tai stau tanta.
Scapi fusul jos; nimic nu zici
Cand fusul se desfira…
Te uiti la el si nu-l ridici,
Si fetele se mira.

ziua mamei 7

…O, nu! Nu-i drept sa te-ndoiesti!
La geam tu sari deodata,
Prin noapte-afara lung privesti –
– “Ce vezi?I Intreab-o fata.
– “Nimic… Mi s-a parut asa!
Si jalea te rapune,
Si fiecare vorba-a ta
E plans de-ngropaciune.

ziua mamei 1
Intr-un tarziu, neridicand
De jos a ta privire:
– “Eu simt ca voi muri-n curand,
Ca nu-mi mai sunt In fire…
Mai stiu si eu la ce gandeam?
Aveti si voi un frate…
Mi s-a parut c-aud la geam
Cu degetul cum bate.

ziua mamei 3


Dar n-a fost el!… Sa-l vad venind,
As mai trai o viata.
E dus, si voi muri dorind
Sa-l vad o data-n fata.
Asa vrea poate Dumnezeu,
Asa mi-e datul sortii,
Sa n-am eu pe baiatul meu
La cap, In ceasul mortii!

Pieta

Afara-i vant si e-nnorat,
Si noaptea e tarzie;
Copilele ti s-au culcat –
Tu, inima pustie,
Stai tot la vatra-ncet plangand:
E dus si nu mai vine!
S-adormi tarziu cu mine-n gand
Ca sa visezi de mine!

ziua mamei 4


Cu drag,

Echipa ljc.ro/