A intrat in vigoare decizia CCR privind conducerea fara permis!

0

  In luna iunie, a intrat in vigoare Decizia nr. 224/2017 a Curtii Constitutionale care a statuat faptul ca pedeapsa închisorii de la unu la cinci ani pentru conducerea fara permis este neconstitutionala, pe motiv că soluţia legislativă din Codul penal nu include în categoria autovehiculelor şi tractoarele agricole sau forestiere.

 Mai exact, este vorba despre o necorelare dintre dispoziţiile Codului penal şi cele ale Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care ar putea duce la dezincriminarea infracţiunii, dacă nu sunt făcute în timp util modificările legislative necesare.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat art. 335 alin. (1) din Codul penal şi art. 6 pct. 6) din OUG nr. 195/2002, cu următorul cuprins:

  • 335 alin. (1) din Codul penal: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
  • 6 pct. 6) din OUG nr. 195/2002: „În sensul prezentei ordonanțe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înțeles: (…)6. (…) Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule.”

Potrivit CCR, necorelarea celor două articole de lege determină un viciu de neconstituţionalitate, care rezultă din omisiunea reglementării tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.

Astfel, articolul din Codul penal contravine prevederilor din Constituţie referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul la viață, integritate fizică şi psihică, întrucât conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat:

„Este în afara oricărui argument juridic rațional şi rezonabil ca o persoană care posedă permis de conducere, acordat pentru altă categorie decât tractoarele agricole sau forestiere, şi care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice, să poată avea calitatea de subiect activ al infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în timp ce o persoană care nu deține deloc permis de conducere şi care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier, să nu fie sancționată penal.”

  Curtea a observat că această soluție juridică este confirmată de practica judecătorească în materie. Astfel, dispunând achitarea inculpaților pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, infracțiune prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul penal, instanțele judecătorești au reținut, în esență, că nu există o corelare totală a dispozițiilor Codului penal cu cele ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

  Decizia pronuntata de catre Curtea Constitutionala este generală și obligatorie odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Dispoziţiile din Codul Penal, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept

Reamintim ca, de asemnea, Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia pronuntata in şedinţa din 12 aprilie 2017 a statuat faptul ca, conducerea unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere, nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de  prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal (punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat si conducerea unui vehicul fără permis de conducere). Decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.