A intrat in vigoare decizia ICCJ: conducerea unui tractor fara permis nu e infractiune!

0

 A intrat in vigoare decizia  ICCJ prin care se statueaza – conducerea unui tractor fara permis nu e infractiune!

“În interpretarea noțiunii de „autovehicul”, prevăzută de art. 334 alin. (1) din Codul penal și art. 335 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 și pct. 30 din O.U.G. nr. 195/2002, modificată și completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. (1) din Codul penal, respectiv de art. 335 alin. (1) din Codul penal.”

Cele doua texte supuse analizei sunt  334 alin. (1) din Codul penal

“Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.”

si art. 335 alin. (1) din Codul penal.

“Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

  •  Astfel, potrivit Deciziei pronuntate in şedinţa din 12 aprilie 2017, de catre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală in dosarul nr. 347/1/2017, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal

În esenta, Înalta Curte a constatat că cele două texte de lege [art. 334 alin. (1) și art. 335 alin. (1) din Codul penal – obiect al sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție], care se referă la „autovehicul”, nu îndeplinesc cerințele de accesibilitate, claritate și previzibilitate pentru ipoteza conducerii pe drumurile publice a unui „tractor agricol sau forestier”, astfel că – de lege lata – nu se poate stabili, de o manieră care, pe de o parte, să nu constituie o încălcare a principiului separației puterilor în stat, iar, pe de altă parte, să nu încalce jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a României deja menționată, că persoana care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier conduce „un autovehicul” și, deci, săvârșește infracțiunile prevăzute de art. 334 alin. (1), respectiv de art. 335 alin. (1) din Codul penal.

  Reamintim faptul ca, in luna iunie a intrat in vigoare si Decizia nr. 224/2017 a Curtii Constitutionale care a statuat faptul ca pedeapsa închisorii de la unu la cinci ani pentru conducerea fara permis este neconstitutionala, pe motiv că soluţia legislativă din Codul penal nu include în categoria autovehiculelor şi tractoarele agricole sau forestiere.

  Pentru modalitatea cum trebuie interpretate si corelate cele doua decizii, veti gasi mai multe detalii AICI.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.