Adrian Nastase: “S-a declanșat în ultimele săptămâni o contra-vânătoare de vrăjitoare”.

0

Întrebat dacă procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ar trebui să-și dea demisia, Adrian Năstase a răspuns: “E clar că n-a vrut să-și dea demisia și acum devine o situație aproape penibilă. Dacă vroia să-și dea demisia, și-o dădea de la început. Iar în momentul în care are practic un rezultat care este în definitiv favorabil, nu înțeleg de ce trebuie să se mai pună o astfel de problemă. Să nu fim naivi”.

Adrian Nastase a mai declarat  că “s-a declanșat în ultimele săptămâni o contra-vânătoare de vrăjitoare”.

“Până acum aveam o vânătoare de vrăjitoare din partea DNA-ului împotriva oamenilor politici. Acum oamenii politici au declanșat o vânătoare de vrăjitoare împotriva șefilor parchetelor. Problema este de a reforma, de a regândi, de a adopta noi legi, de a aduce la zi unele dintre legile existente în materie de justiție. Pentru că problemele apar din lipsa de claritate a reglementărilor, problemele apar din faptul că nu au fost stabilite reguli clare de colaborare între instituții — celebrele protocoale, dar și probleme legate de funcționarea justiției. De ce coaliția majoritară nu a avut curajul de a modifica niște lucruri absolut aberante? Spre exemplu, existența celor două complete de cinci judecători la ÎCCJ — așa numitele complete de execuție? Toți se plâng că nu e în ordine cu ce se întâmplă acolo, dar au posiblitatea, ca parlamentari, să inițieze modificări legislative. Ei s-au dat la o parte, i-au aruncat toate subiectele în brațe lui Tudorel Toader și sunt nemulțumiți că nu s-a transformat într-un kamikaze. Nu e normal”, a arătat fostul premier.

În opinia acestuia, “ministrul Justiției a fost lăsat singur într-o chestiune care este extrem de complicată și care ține până la urmă de componenta necesară a politicii guvernamentale”.

“Nu poți să ai la nivelul Guvernului doar o politică în materie economică, agricolă, fiscală și să nu-ți propui să ai o abordare în ceea ce privește zona justiției. Or această idee de a externaliza problemele justiției, de a crea un segment tehnocrat pentru justiție, de a găsi un pilot competent, tehnocrat, pentru zona Justiției, a fost în ordine, dar, dacă nu îi dai un plan de zbor, pilotul respectiv nu știe ce să facă. Și pe urmă să-l lași singur, cu MCV-ul, cu ambasadorul american, cu Bruxelles-ul, cu protestatarii din piață, în mod evident că decizia lui, concluzia lui, a fost de ordin politic, concluzia legată de oportunitatea unei proceduri de demitere. Or, de aici fractura între corpul raportului, textul ca atare, extrem de bine argumentat din punct de vedere juridic, și partea finală, care era alipită la acest text juridic. Pe de altă parte, analiza, evaluarea ca atare — și ea a fost destul de ciudată, pentru că nu a fost o evaluare practic a activității manageriale a parchetelor, ci a fost mai curând o exegeză a jurisprudenței Curții Constituționale. Ceea ce iar nu prea avea legătură cu așteptările populației”, a explicat acesta

Get real time updates directly on you device, subscribe now.