Angajatorii care nu acordă zilele libere de Paşti riscă amenzi

0

  La art. 139 alin. 1 din Codul muncii sunt stabilite zilele de sărbătoare legală când salariaţii nu lucrează, două dintre acestea fiind foarte aproape – 16 aprilie (duminică) şi 17 aprilie (luni), prima şi a doua zi de Paşti.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator iar nerespectarea legii constituie contravenţie sancţionată cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Este bine de ştiut, însă, că există şi excepţii de la această regulă, prevederile de mai sus neaplicându-se în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Putem vorbi aici despre domeniul transporturilor, telecomunicaţiilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, apă etc.

În plus, Codul muncii reglementează şi aspectul potrivit căruia, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

În aceste cazuri, salariaţilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Totodată, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Restul zilelor libere din 2017 sunt:

  • 1 mai – luni, Ziua Muncii;
  • 1 iunie – joi, Ziua Copilului;
  • 4 iunie – duminică şi 5 iunie – luni, prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – marţi, Adormirea Maicii Domnului ;
  • 30 noiembrie – joi, Sfântul Apostol Andrei;
  • 1 decembrie – vineri, Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie – luni şi 26 decembrie – marţi, prima şi a doua zi de Crăciun.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.