Social-Juridic

Atentie: Timbrul de mediu eliminat cu adevarat sau NU!?

timbrul de mediu eliminat 

Timbrul de mediu eliminat sau nu?

Potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarifeOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 4 martie 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

       Prin urmare, timbrul de mediu va fi eliminat din cadrul obligatiilor financiare ale cetatenilor. Cu toate acestea exista si voci care nu agreeaza abrogarea acestei legi de catre parlamentari. Astfel, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile isi manifesta opozitia fata de eliminarea taxei de mediu, care din punctul acesteia de vedere:

„va duce la cresterea poluarii din marile orase (confirmata de procedura de pre-infringement in care se afla Romania pentru nerespectarea cerintelor legislatiei comunitare in privinta calitatii aerului), precum si la deteriorarea nivelului de siguranta in trafic (unde Romania inregistreaza un dramatic loc doi in UE in ceea ce priveste numarul de victime ale accidentelor rutiere), dar si la scaderea activitatii producatorilor si importatorilor autorizati de automobile, cu impact direct extrem de negativ in ceea ce priveste restructurarea unui numar semnificativ al locurilor de munca, sau diminuare a incasarilor la Bugetul de Stat, ca si consecinta iminenta a reducerii activitatii din acest sector, concomitent cu cresterea abrupta a volumului de tranzactii nefiscalizate.” timbrul de mediu eliminat
    Important de mentionat este faptul ca timbrul de mediu a fost declarat ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene in cursul lunii iunie 2016,  statul român urmand să stabilească modalitatea prin care va restitui banii.
   Mai ingrijorator este faptul ca Ministrul Mediului, Daniel Constantin a sugerat faptul ca timbrul de mediu ar putea fi inlocuit cu o masura compensatorie.
   “Sigur că ne-am gândit (la măsuri compensatorii n.n.). După ce le vom discuta cu reprezentanţii industriei auto le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule e foarte importantă, şi aici vorbim de doi mari producători”.