Augustin Lazar socheaza judecatorii! Reactie prompta a UNJR!

0

    Declaratiile de presa din data de 29 august facute de Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, in sensul ca Directia Nationala Anticoruptie ar avea ca obiect de activitate anchetarea judecatorilor, a provocat reactii si critici dure din partea magistratilor judecatori.

Presedinta Uniunii Judecatorilor din Romania Dana Girbovan a reactionat prompt intr-o postare pe Facebook:

“Procurorul general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a afirmat in conferinta de presa de azi, 29 august, ca, daca s-ar crea o structura distincta in cadrul Parchetului General care sa investigeheze magistrati, “DNA ramane fara obiectul activitatii sale”. Este prima data cand aud ca DNA are ca obiect de activitatea anchetarea magistratilor. Parca aceasta directie a fost creata pentru a ancheta fapte de coruptie.

Astazi am trimis din partea UNJR o cerere pe Legea 544/2001 la DNA pentru a ne comunica toate actele de infiintare, organizare si functionare a acelui serviciu creat special in DNA pentru a ancheta magistrati. Cand vom primi raspunsul il vom face public.

Referitor la propunerile de modificare a legilor justitiei, UNJR va remite ministerului justitiei un punct de vedere cu privire la propunerile principiale pe care le-a facut.

Asa cum am afirmat public, UNJR e de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.

Pe langa propunerile facute de ministrul justitiei, UNJR va veni si cu propuneri noi de modificare a legilor justitiei in vederea atat a intaririi independentei judecatorilor, inclusiv in raport cu procurorii, cat si a unei mai bune protejari a drepturilor si libertatilor cetatenilor,”

Iata si declaratia lui Augustin Lazar:

“In unanimitate nu am agreat crearea acestei sectii specializate. Nu a mai auzit nimeni de asa ceva, de acum 20-30 de ani, cand era o sectie la Procuratura generala nereformata, cum era atunci. Daca deschideti un tratat de criminalistica, nu veti vedea un capitol de infractiuni savarsite de magistrati.

Propunerea e gandita vadit de cineva din exterior, afara sistemului. Cineva vrea sa ia DNA-ului directia specializata, care face deja o munca ce da rezultate, si sa o dea unei iluzorii… sa faca un experiment. DNA ramane fara obiectul activitatii sale. Se va infiinta o directie contra magistratilor, care nu se stie ce va face… va ancheta in acelasi loc infractiuni de coruptie, rutiere si de alta natura”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.