Beneficiile consumului de condimente și mirodenii picante. Aliații iuți pentru sănătate!

0

Nutritionistii spun ca mancarea condimentata nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta, cât timp condimentele/mirodeniile picante stimuleaza metabolismul, ard caloriile mai repede si pun pe fuga pofta de mancare.

Beneficii condimente picanteChili

S-a strecurat in farfurii prin anul 7500 I.H. si de atunci a castigat “clienti” cata frunza, cata iarba. Si pe buna dreptate! Ardeii iuti sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6, plus potasiu, magneziu si fier. Gustul iute este dat de substanta numita capsaicina, care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei – responsabila de starea de bine.

  • Sa mananci chili seamana foarte mult cu o plimbare cu un roller-coaster spun nutritionistii, si asta din cauza senzatiilor extreme – acum iti ia gura foc, acum te simti cum nu se poate mai bine. Sa ajungem si la ce te intereseaza mai mult, legatura chili-silueta. Specialisii spun ca, dintre toate condimentele, acesta ar inteti cel mai tare metabolismul si prin urmare ar duce la arderea celor mai multe calorii.

  • Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.

    • De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

    • Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale.

    • Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi.

    • Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului.

    • Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.

    • Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv).

    • Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.

piperulPiperul

In India, a fost folosit ca medicament, dar si in calitate de condiment din vremuri preistorice. Aparut in secolul V, volumul “Syriac Book of Medicines” ridica in slavi piperul, despre care se spunea ca face minuni in cazul constipatiei, diareei, durerilor de urechi, cangrenelor, bolilor de inima, herniilor, indigestiilor, insomniilor, bolilor de ficat si plamani, durerilor de masele, precum si afectiunilor ochilor.

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.