Benefiiciile strugurilor – proprietati si produse
Pentru ca suntem in plina toamna, iar strugurii reprezinta alimentul rege, va prezentam beneficiile si calitatile pe care acestia le detin.
Proprietati
Valoarea nutritionala 100 de grame:
- Carbohidrati 18g
- Proteina 0.7g
- Grasimi sub 1g.
Strugurii contin:
- vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6
- magneziu
- fosfor
- potasiu
- zinc
- fier
- vitamina C
- caroten
- flavonoizi
- antioxidanti
- coenzima Q10
Substante nutritive se gasesc concentrate in:
- semintele de struguri contin lecitina si acizi grasi esentiali; (va sfatuim sa nu le eliminati!)
- pulpa strugurilor contine uleiuri vegetale, zaharuri.
- coaja strugurilor contine cele mai multe din vitaminele, antioxidantii si mineralele amintite
CALITATI
1. Energizează organismul şi întăresc sistemul imunitar. Colecţia de vitamine B1, B2, B3, PP, A şi C te umple de forţe şi activează formarea de anticorpi, crescând astfel rezistenţa la infecţii, cu viruşi şi bacterii.
2. Favorizează metabolismul celular, datorită microelementelor conţinute: molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod, brom, flor.
3. Au grijă de aparatul cardiovascular. Magneziul şi potasiul din compoziţie fortifică pereţii vaselor de sânge şi muşchiul cardiac, reducând riscul de atac cerebral sau infarct miocardic. S-a constatat că persoanele care consumă frecvent struguri îşi pot reduce riscul de infarct miocradic cu până la 50%.
4. Purifică rinichii şi sprijină procesul de distrugere şi înlăturare pe cale naturală a calculilor renali.
5. Tratează guta, favorizând eliminarea acidului uric, cel care împiedică funcţionarea normală a articulaţiilor. În acest scop, recomandate sunt soiurile cu bobiţe de culoare verde şi galbenă
6. Au efect anti-stres. Fiind o sursă însemnată de fructoză şi glucoză (aproximativ 20%) – zaharuri uşor de asimilat, strugrii înlesnesc secreţia de serotonină, supranumit şi „hormonul fericirii”, spulberând astfel tensiunea nervoasă.
7. Curăţă colonul şi îmbunătăţesc digestia. Pentru că sunt bogaţi în fosfor, potasiu şi, mai ales, în fibre, strugurii contribuie la dizolvarea lipidelor şi la eliminarea toxinelor acumulate. Efectul diuretic este mai puternic atunci cand fructele sunt consummate pe stomacul gol