ORA DE IARNA 2017 – CAND SE MODIFICA SI CUM TE INFLUENTEAZA

0

Ora de iarna

Cand se schimba ora de iarna 2017

 

    Ora de iarnă 2017. Trecerea la ora de iarnă 2017 se va face anul acesta în ultimul week-end din octombrie, mai exact în noaptea dintre 28 si 29 octombrie. Duminică, 29 octombrie 2017, va fi cea mai lungă zi din an – 25 de ore. Ora 4:00 a dimineții de duminică va deveni ora 3:00.


De doua ori pe an, ora se modifica: in ultima duminica a lui martie, dam ceasul inainte cu o ora, iar in ultima duminica a lunii, pe 29 octombrie, il dam inapoi cu o ora, revenind la ritmul normal.

 
Scurt istoric al schimbarii orei

In fiecare primavara, mai precis in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vara. In acest fel, se foloseste lumina naturala pentru o perioada ceva mai lunga de timp, pe parcursul unei zile. In schimb, odata cu instalarea toamnei, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie, se revine la ora normala.

In tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

ceas500Pana in 1983, trecerea la ora de vara se facea in prima duminica a lunii aprilie, iar cea la ora de iarna, in ultima sambata a lunii septembrie. Din 1984 pana in 1996, ora de vara era fixata pe ceas in ultima duminica a lui martie, iar cea de iarna, in ultima duminica a lui septembrie. Odata cu anul 1997, insa, s-a stabilit o noua regula, care se aliniaza celei respectate de majoritatea statelor lumii si care este valabila si in prezent: la ora de vara se trece in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, iar la cea de iarna, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie.

In plus, trebuie sa mai stii ca, in vreme ce in emisfera nordica in care este situata si tara noastra, se va trece la ora de iarna, in emisfera sudica, se va trece la ora de vara. Motivul il reprezinta faptul ca anotimpurile sunt inversate, datorita inclinarii axei planetei si a unghiului sub care razele soarelui pica pe scoarta terestra. Astfel, in Australia, de exemplu, trecerea la ora de vara a fost deja facuta in prima duminica a lui octombrie, iar cea la ora de iarna se va face in prima duminica a lui aprilie.

Un alt lucru interesant de mentionat este faptul ca, in unele state din nordul Africii, cum ar fi Egiptul si Tunisia, trecerea la ora de vara si revenirea la ora obisnuita se fac inca in lunile aprilie, respectiv septembrie.


ora-de-iarna-2016-9Cum iti influenteaza schimbarea orei bioritmul

Este posibil ca organismul tau sa resimta cand se schimba ora prin instalarea unei stari de oboseala cauzate de tulburarile de somn. Va dura cateva zile pana cand te vei obisnui cu noul mod in care se scurge timpul si va trebui sa iti faci o noua lista de prioritati, astfel incat sa termini tot ce ti-ai propus.

Alaturi de oboseala, poate aparea si o usoara depresie, dar si o lipsa a poftei de mancare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamna sau de primavara, in functie de momentul din an despre care vorbim.

Nu va fi foarte usor sa te obisnuiesti cu schimbarea, specialistii sustinand ca poate dura pana la o luna sa iti revii. Pentru ca procesul de acomodare sa fie mai rapid, trebuie sa ai grija ca orarul tau de somn sa fie unul sanatos, sa faci miscare cel putin o jumatate de ora zilnic, pentru a scapa de starea de depresie. De asemenea, este indicat sa ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie sa lipseasca fructele de toamna.

winter-is-comingChiar dacă vom avea parte de o oră de somn în plus, medicii au observat că modificarea orei de trezire induce un anumit tip de stres la care organismul reacţionează.

  • Mai exact, trecerea la ora de iarnă sau de vară duce la creşterea activităţii sistemului nervos simpatic, ducând la dereglarea ritmului circadian (somn-veghe). Tocmai de aceea, multe persoane se confruntă timp de câteva zile după ce are loc schimbarea de oră cu insomnii, stare de oboseală accentuată, nervozitate şi chiar stare de depresie.

  • Specialiştii consideră că aceste modificări ale orelor favorizează şi instalarea aşa-numitei Seasonal Affective Disorder, sau mai exact astenia de toamnă. Aceasta se resimte mai ales în cazul femeilor cu vârsta între 30 şi 40 de ani, după cum au indicat mai multe cercetări. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a ne trezi dimineaţa, stări de rău general, astenie şi nervozitate.

  • O cercetare desfăşurată în 2012, la Universitatea Glasgow Marea Britanie, la care au participat peste 3.000 de adulţi, a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade timp de câteva zile, însă efectele negative ar trebui să dispară după cel mult patru zile. Oamenii de ştiinţă au observat că ora de somn în plus pare că oferă un plus de energie, dar că efectele benefice sunt aparente, mai ales în cazul persoanelor care au probleme cu somnul. La scurt timp după schimbarea orei, subiecţii au mărturisit că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.