Cand va incepe programul rabla

0

Programul Rabla  va incepe in jurul date de 10 mai a declarat Ministrul Mediului.

”Îi anunț pe toți românii care au mașină mai veche de 10 ani că, probabil în jurul datei de 10 mai, vor putea să acceseze programele ‘Rabla’ și ‘Rabla Plus’. Ministerul Mediului are, acum, postat pe site Ghidul de finanțare pentru cele două programe, ghid care este în dezbatere. Și pentru că urmărim ca pașii să fie foarte repede făcuți, astfel încât Ordinul de ministru să poată fi publicat în Monitorul Oficial imediat după dezbaterea publică și pe urmă imediat să trecem la validarea producătorilor, o să spun tuturor românilor că preluăm, pe cât este posibil, toate observațiile care ne sunt făcute prin Facebook, pe alte mijloace de comunicare — mailuri sau chiar pe faxul ministerului. În momentul în care dezbaterea publică este gata, pe data de 24 aprilie, să fim gata și cu Ghidul, și cu procedura întocmai. Am reușit și chiar ne-am dorit să lansăm deodată ambele programe, atât ‘Rabla’, cât și ‘Rabla Plus’, undeva în jurul datei de 10 mai, pentru că de data aceasta cetățenii sau persoanele juridice care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică beneficiază de o primă de 10.000 de euro și au posibilitatea să beneficieze și de cei 6.500 de lei care înseamnă prima de casare”, a spus Gratiela Gavrilescu.

”Programul ‘Rabla Plus’ este, într-adevăr, puțin diferit în ceea ce privește Ghidul de finanțare, ținând cont că suma este, din câte cunosc, aproape cea mai mare din Europa pentru motoarele electrice. Dorim să scăpăm de poluarea din marile orașe și cât de mulți români să poată să acceseze acest program. În paralel, Ministerul Mediului finanțează tot prin programul de la Administrația Fondului de Mediu și rețelele prin care putem să ne alimentăm. Cred că orașul pilot care o să beneficieze de o astfel de rețea va fi chiar Capitala, pentru că în felul acesta dăm și un exemplu. Avem o Capitală minunată, dar care trebuie să scape de poluare și lucrul acesta este extrem de important”, a subliniat ministrul.

„(1) Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei.

(2) Prima de casare se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt, astfel:

a) în anul 2017, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km;

b) în anul 2018, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120g CO2/km;

c) în anul 2019, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110g CO2/km;

(3) La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiții:

a) la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2017;

b) la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2018;

c) la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 95g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2019;

d) la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 2.500 lei.

(4) În situația în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplinește una dintre caracteristicile prevăzute la alin. (3), lit, a), b) sau c) și de la lit. d), ecobonusurile se pot cumula.

(5) În sensul prezentului ghid, cantitatea de emisii de CO2/km în regim de funcționare mixt, este cea înscrisă în certificatul de conformitate al autovehicului nou.

(6) În cazul în care proprietarul este acceptat în cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul electric nou sau electric hibrid nou prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare.

(7) Proprietarul beneficiază de prima de casare la achiziţionarea unui autovehiculul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul prezentului ghid.

(8) Proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.”

   Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (programul rabla) este supus dezbaterii publice pe o perioada de 10 zile.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.