Când vor recupera bugetarii ziua liberă de 2 iunie?

0

  Deşi bugetarii vor beneficia de o zi liberă vinerea viitoare, pe 2 iunie, Guvernul a hotărât în cadrul şedinţei de ieri că aceasta trebuie recuperată în 10 iunie sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie.

Ziua liberă a fost acordată pentru a lega cele două sărbători de 1 iunie şi Rusalii, în care nu se lucrează, astfel încât angajaţii din sistemul public vor beneficia de o mini-vacanţă.

Executivul a mai ţinut să precizeze că 2 iunie nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017.

În acest an românii se bucură, cumulat, de mai mult timp liber, atât datorită celor două noi sărbători legale introduse la sfârşitul lui 2016 (Ziua Unirii Principatelor Române şi Ziua Copilului), dar şi în baza faptului că multe dintre zilele nelucrătoare reglementate prin Codul muncii pică în timpul săptămânii. Astfel, dacă anul trecut, din 12 zile de sărbătoare doar 7 au fost în timpul săptămânii, în 2017, dintr-un total de 14 zile libere legale, 11 pică în cursul perioadei de lucru.

Conform Codului Muncii sunt considerate zile libere:

1 şi 2 ianuarie;

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

prima şi a doua zi de Paşti;

1 mai;

1 iunie;

prima şi a doua zi de Rusalii;

Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

1 decembrie;

prima şi a doua zi de Crăciun;

două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.