Ce este si cum functioneaza poprirea electronica?

0

Începând de astăzi, 23 iunie 2017, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală comunică online cu băncile, poprirea electronică – Sistemul de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță fiind funcțională.

Potrivit Fiscului, prin acest sistem se doreşte asigurarea unei comunicări rapide și eficiente a actelor de executare, fiind înlăturate deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puțin afectată.

Din punct de vedere legislativ, sistemul de comunicare a actelor de executare catre instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă este realizat în baza Ordinului MFP nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora.

“Poprirea electronică are în vedere debirocratizarea şi simplificarea procedurilor administrative, precum şi modernizarea şi eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Acest sistem asigură comunicarea actelor de executare emise de către organele fiscale centrale către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă, respectiv a adreselor de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești și a deciziilor de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești.”, se mai precizează în comunicatul de presă emis de ANAF.

Obiectivele implementarii acestui sistem constau în scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare (inclusiv cele emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită), reducerea costurilor de comunicare/operare pentru părţile implicate (ANAF şi instituţiile de credit) şi ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire în timp real.

Prelucrările de date cu caracter personal cuprinse în actele de executare comunicate instituțiilor de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță se fac cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.