Cei condamnati la inchisoare ar putea executa pedeapsa la domiciu!
Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede patru măsuri alternative a pedepselor cu închisoarea. Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natura judiciară, dispuse de judecător, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu masura executării acesteia la domiciliu, in libertate sau în regim special penitenciar.
Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate propuse de initiatorii legii sunt:
a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
b) măsura de executare fracţionata a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbăta şi duminică într un centru special înfiinţat pentru această masură de executare;
c) măsura de executare a pedepsei în echivalent zile de munca în
folosul comunitaţii;
d) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de munca în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într un centru special înfiinţat.
Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate contine 8 articole. Din acestea, jumătate reprezinta definițiile măsurilor și descrierea condițiilor pentru fiecare în parte.
Art. 3.
(1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brățara electronică.
(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.
(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.
Art. 4.
(1) Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, numai într-un centru de detenție special înființat în acest scop.
Această măsură nu se aplică în cazul pedepselor de corupție sau cu violență, la fel ca măsura de supraveghere cu brățara electronică, și doar în cazul pedepselor de până la 4 ani de închisoare.
Art.5.
(l) Măsura alternativă de executare în echivalent a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii şi echivalarea acestora zilelor de executat în regim de detenţie. Echivalarea se realizează prin raportul de 2 zile de muncă în folosul comunităţii la o zi de detenţie. Munca se prestează la unitatea sau unităţile desemnate de judecător în regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar.
(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenţie.
(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, infracţiuni de serviciu, pentru infracţiuni de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie, cât şi persoanelor aflate în stare de recidiva.
Art. 6.
(1) Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție numai în centrul special înființat pentru executarea măsurilor alternative.
(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.
Inițiatorii, mai mulți parlamentari liberai, susțin că o astfel de lege este imperios necesara, intrucat CEDO va continua să condamne țara noastră pentru condițiile din închisori.
“Pentru a evita aplicarea sancțiunilor CEDO considerăm că este datoria legiuitorului să adopte norme care să ofere judecătorului posibilitatea de a înlocui o pedeapsă în regim privativ de libertate cu măsuri alternative credibile care realizează mai bine scopul reeducării, al reinserției sociale, dar și al prevenirii recidivei. De asemenea, adoptarea acestor măsuri conduce la asigurarea și garantarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.
Propunerea legislativă se afla în dezbatere publică la Camera Deputaților. După rapoartele comisiiilor de specialitate, aceasta va da votul final, termenul fiind în prima săptămână a lunii decembrie.