Clarificări de la Guvern privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale

0

  Mai multe modificări privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii vor fi introduse în Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, după ce Guvernul a adoptat un proiect normativ în acest.

Modificările aduc clarificări și exemple de punere în aplicare a măsurilor introduse prin OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal și prin OUG nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, în ceea ce priveşte impozitul pe venit, în primul rând sunt introduse explicitări ale modului de aplicare în cursul unui an a scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități, pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

De asemenea, se stabilește un plafon neimpozabil de 450.000 lei în cazul veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate din patrimoniul personal.

În plus, se prevede aplicarea deducerii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament și a primelor de asigurare voluntară de sănătate, în cadrul aceluiași plafon anual de 400 de euro echivalent în lei.

Referitor la contribuțiile sociale obligatorii, s-au făcut corelări legislative privind eliminarea plafonului reprezentând valoarea a 5 câștiguri salariale medii brute, în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, investiții și alte surse.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.