Consiliul Superior al Magistraturii consideră discriminatorie Legea salarizării

0

    Consiliul Superior al Magistraturii a publicat la, la sfărşitul săptămânii trecute, trei scrisori deschise adresate Preşedintelui Camerei Deputaţilor (Liviu Dragnea), Ministrului Justiţiei (Tudorel Toader) şi Prim-ministrului României (Sorin Grindeanu), atrăgând atenţia asupra Legii salarizării unitare, ce induce un tratament discriminatoriu în viziunea instituţiei.

Potrivit documentelor, CSM „manifestă preocupare faţă de demersul normativ concretizat în adoptarea de către Senatul României, în calitate de primă Cameră sesizată, a propunerii legislative Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a fost transmisă spre adoptare Camerei Deputaţilor„.

Astfel, actul normativ ar induce un tratament discriminatoriu aplicat magistraţilor şi ar contraveni jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale. CSM subliniază că, prin Deciziile nr. 886/2006 şi 8/2010, Curtea a reţinut identitatea statutului constituţional al procurorilor şi judecătorilor şi a statuat că, în aplicarea acestui principiu, legiuitorul a stabilit norme identice aplicabile funcţiilor de procuror şi judecător în ceea ce priveşte admiterea în magistratură, formarea profesională, numirea în funcţie, accesul procurorilor în funcţia de judecător şi al judecătorilor în funcţia de procuror, îndatoririle, incompatibilităţile şi răspunderea juridică a judecătorilor şi procurorilor.

Cu toate acestea, în procedura de adoptare a Legii salarizării, Senatul României nu și-a însușit propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul egalizării salariale a judecătorilor şi procurorilor, deşi acestea au fost preluate de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, avizul transmis de această Comisie având valenţele unui aviz de legalitate cu privire la actul normativ în discuţie.

CSM încheie scrisorile cu rugămintea clară de a fi întreprinse demersurile necesare pentru valorificarea, în procedura de adoptare a propunerii legislative Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a „principiilor ce stau la baza independenţei justiţiei şi implicit, a stabilității și egalității salariale a magistraților – judecători şi procurori – conform acelorași principii constituționale”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.