contractul de comodat

Contractul de comodat – model 

 contractul de comodat

 

 

CONTRACT DE COMODAT

 

            Între:

         ________________________________, cetatean roman, nascut la data de __.__.____, in localitatea________________ domiciliat în ___________, identificat cu CI seria __, nr. _________, eliberata de ______________ la data de __.__.____, CNP ________________,

SAU

S.C. ____________________________S.R.L., cu sediul in ____________________________, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului ________________ sub nr. _______________, avand CUI _____________________, reprezentata de_________ in calitate de administrator,

în calitate de COMODANT, pe de o parte, şi

         ________________________________, cetatean roman, nascut la data de __.__.____, in localitatea________________ domiciliat în ___________, identificat cu CI seria __, nr. _________, eliberata de ______________ la data de __.__.____, CNP ________________,

SAU

S.C. ____________________________S.R.L., cu sediul in ____________________________, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului ________________ sub nr. _______________, avand CUI _____________________, reprezentata de_________ in calitate de administrator,

în calitate de COMODATAR, pe de altă parte,

 

a intervenit prezentul contract de comodat în următoarele condiţii:

 

Eu/Subscrisa, ______________________________, împrumut dlui./dnei.______________________/ S.C. ___________________ S.R.L/, folosinţa cu titlu gratuit bunului_________________________________- se va completa cu descrierea bunului mobil/imobil.

Totodata, se vor trece in contractul de comodat si datele de identificare ale bunului:

Imobilul ce formează obiectul prezentului contract se află în circuitul civil, fiind inscris in CF nr. _______________ a _______, avand numar cadastral ___________ şi este proprietatea comodantului în baza ___________________.

Părţile au convenit să încheie prezentul contract de comodat pe o perioadă determinată de ___ ani, începând de astăzi, data incheierii prezentului înscris, pentru a-i servi comodatarului la ___________________________.Durata prezentul contract poate fi prelungită prin act adiţional.

Subsemnatul______________/Subscrisa S.C. ______________________ S.R.L. declar că primesc cu titlu de folosinţă gratuită bunul descris mai sus pentru ___________________________ şi mă oblig să il restitui comodantului, în bună stare, la termenul stabilit.

De asemenea, comodatarul se obligă să suporte pe cheltuiala sa lucrările de reparare, amenajare şi întreţinere ale imobilului şi să se îngrijească ca un bun proprietar de conservarea bunului ce formează obiectul prezentului contract, în conformitate cu prevederile art. 2148 din Codul civil.

Incheiat astazi, __.__.____, în 2(doua) exemplare, ambele avand valoare de original.

 

COMODANT,                                                                      COMODATAR,

CONTRACTUL DE COMODAT

ASPECTE TEORETICE

CONTRACTUL DE COMODAT

 

Contractul de comodat este reglementat prin art. 2.146-2.157 Cod civil, care prevad atat caracterele juridice ale acestui contract special, cat si drepturile si obligatiile partilor contractante.

Contractul de comodat sau imprumutul de folosinta, este contractul cu titlu gratuit prin care o parte-comodantul, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti-comodatarului, pentru a se folosi de bunul respectiv, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.

Pentru a fi valabil incheiat, contractul de comodat trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

  • Comodantul trebuie sa aiba dreptul de a folosi bunul;
  • Bunul dat in folosinta comodatarului poate fi mobil sau imobil, cu conditia ca acesta sa nu fie consumptibil, intrucat trebuie restituit.

In ceea ce priveste obligatiile partilor in contractul de comodat, amintim:

Obligatiile comodatarului:

  • Obligatia de conservare a bunului- comodatarul este tinut sa pazeasca bunul si sa il conserve cu prudenta si diligenta unui bun proprietar. Aceasta obligatie presupune atat manifestarea unei prudente sporite in folosirea si conservarea bunului, cat si suportarea, de catre comodatar, a cheltuielilor ocazionate de conservarea si folosirea bunului.

De la aceasta regula legiuitorul a instituit insa, o exceptie: comodatarul va avea dreptul la rambursarea cheltuielilor efectuate pentru lucrarile necesare asupra bunului, cu conditia ca aceste cheltuieli sa nu fi putut fi prevazute la momentul incheierii contractului de comodat, iar comodantul, instiintat in prealabil, sa nu se fi opus acestora. Tot astfel, comodatarul va avea dreptul la rambursarea unor asemenea cheltuieli, chiar fara a-l fi instiinta in prealabil pe comodant, in masura in care instiintarea era imposibila in raport de urgenta efectuarii respectivelor lucrari.

  • Obligatia de a mentine destinatia bunului- comodatarul poate folosi bunul numai conform destinatiei sale, stabilite prin contractul de comodat ori, in lipsa unei astfel de prevederi, determinate dupa natura acestuia;
  • Obligatia de a restitui bunul- comodatarul este obligat sa restituie bunul la termenul convenit sau, in lipsa de termen, dupa ce s-a folosit de bun conform contracutului de comodat. Comodatarul va fi tinut sa inapoieze bunul in starea in care l-a primit in momentul in care s-a incheiat contractul de comodat, insa acesta nu va fi tinut sa raspunda pentru deteriorarile sau uzurile bunului, aparute in urma utilizarii normale a bunului.

In ceea ce priveste termenul de restituire, acesta va fi cel prevazut prin contractul de comodat. In cazul in care in contractul de comodat nu este prevazut niciun astfel de termen, se va tine cont de intrebuintarea pentru care a fost imprumutat bunul, stabilindu-se astfel ca termen, momentul in care comodatarul beneficiat de aceasta. In lipsa unor astfel de criterii, bunul se va restitui la cererea comodantului. Chiar in fata acestor dispozitii, legiuitorul a instituit si posibilitatea comodantului de a solicita restituirea bunului inainte de implinirea termenului stabilit potrivit criteriilor de mai sus, daca insusi comodantul are o nevoie urgenta si neprevazuta sau in cazul in care comodatarul nu isi respecta obligatiile asumate, ori decedeaza. 

Obligatiile comodantului 

  • Obligatia de restituire a cheltuielilor neprevazute privind conservarea bunului, astfel cu am precizat mai sus;
  • Obligatia de a raspunde pentru viciile ascunse ale bunului- in acest sens, comodantul va raspunde pentru viicile ascunse ale bunului, existente la data incheierii contractului, si in privinta carora nu l-a avertizat pe comodatar. Astfel, comodantul va raspunde pentru aceste vicii, fiind tinut sa acopere prejudiciul suferit de comodatar.

Contractul de comodat-titlu executoriu bunului în proiectul în și în contract

Contractul de comodat incheiat in forma autentica sau printr-un inscris sub semnatura privata cu data certa va constitui titlu executoriu in cazul decesului comodatarului, prin expirarea termenului sau, daca termenul de restituire nu este prevazut, contractul de comodat va fi executoriu in cazul in care nu se prevede intrebuintarea pentru care s-a imprumutat bunul ori intrebuintarea, desi prevazuta, are caracter permanent.

Cititi si jurisprudenta

 bunului în contract    în persoană în contract modele