Cum evităm distragerile când suntem la volan?

0

Anual, mii de oameni îşi pierd viaţa din cauza condusului neglijent şi a multiplilor factori care distrag atenţia şoferilor. Acest fenomen poate fi limitat prin planificarea în avans a traseului pe care îl vom urma, mutarea telefonului pe modul silenţios şi evitarea consumului de alimente în timpul şofatului. În plus, un alt aspect esenţial constă în a şti cum să ne purtăm la volan, atunci când există şi pasageri în maşină.

  1. Ultimele retuşuri înainte de a conduce maşina

În primul rând, acordaţi-vă suficient timp dimineaţa pentru micile pregătiri. Vorbim în cazul de faţă despre ţinută ori machiaj (da, aici ne adresăm îndeosebi reprezentantelor sexului feminin). Dacă este necesar, treziţi-vă cu 15-30 de minute mai devreme pentru a fi sigure că sunteţi pregătite înainte de a ieşi pe uşă. În acest fel veţi evita factori de distragere precum aplicarea machiajului ori aranjarea părului în timp ce şofaţi. Dacă nu aveţi suficient timp pentru acestea acasa, atunci luaţi-vă după voi cele necesare şi faceţi aceste operaţiuni în maşină, dar după ce aţi ajuns la destinaţie.

Un alt aspect important îl constituie planificarea în avans a traseului de urmat, mai ales atunci când nu vă este cunoscut şi urmează să apelaţi la GPS. Înainte de a porni maşină, confirmaţi şi familiarizaţi-vă cu ruta aleasă. De asemenea, verificaţi rapoartele de trafic pentru blocaje, accidente ori porţiuni în construcţie, astfel încât să nu fiţi nevoiţi să reprogramaţi traseul în timp ce conduceţi. Şi oricât de evident ar părea, trebuie să o spunem – în cazul GPS-ului bazaţi-vă pe indicaţiile sonore, privirea trebuie să vă rămână pe şosea, nu să fie “furată” de ecranul aparatului.

  1. Evitaţi distragerile fizice şi acustice

Abţineţi-vă, pe cât posibil, de la consumul de alimente şi băuturi. Sosuri care curg, bucăţi care se desprind din mâncare ori, mai grav, băuturi (fierbinţi!) pe care le puteţi vărsa pe voi nu vor face decât să vă distragă atenţia, fiind o cale sigură spre apariţia unor incidente neplăcute în trafic.

Următorul punct, deşi este o regulă prevăzută de legislaţia în vigoare şi sancţionată ca atare, reprezintă totuşi în continuare unul dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Ne referim, desigur, la utilizarea telefoanelor mobile în timpul şofatului. Chiar dacă pentru unii poate să pară un gest extrem, noi considerăm că este cea mai bună variantă – cât timp sunteţi la volan, telefonul să fie închis sau pe modul silenţios. Desigur, există şi varianta accesoriilor hadsfree, dar chiar şi în acest caz factorul de distragere a atenţiei nu dispare.

  1. Şofatul cu pasageri

Mai ales dacă sunteţi începător, evitaţi să luaţi foarte multe persoane în maşină cu voi. Cei mai vorbăreţi, agitaţi sau zhiar zgomotoşi vă pot distrage cu uşurinţă atenţia. Cel puţin până când căpătaţi suficientă experienţă iar ceea ce se întâmplă în jur nu va mai reuşi să vă “fure” din capacitatea de concentrare.

Iar dacă tot aveţi însoţitori în maşină, măcar rugaţi-i să vă ajute atunci când este necesar – ajustarea GPS-ului, a climatizării, preluarea apelurilor telefonice pe care le primiţi etc..

Ne întoarcem acum la partea privind conversaţiile ce pot să apară în vehicul, atunci când sunteţi însoţiţi. Subliniem la final, atât pentru şoferi, cât şi pentru cei care au rolul de simpli pasageri, faptul că discuţiile serioase ori stresante, ce pot avea un impact emoţional, trebuie evitate cu orice preţ atât timp cât maşina este în mişcare. Mai ales certurile! Atunci când lucrurile par să degenereze, fie aşteptaţi să ajungeţi la destinaţie pentru a discuta subiectul în cauză, fie trageţi pe dreapta şi rezolvaţi situaţia. Un şofer căzut pradă emoţiilor, stresului ori furiei va fi distras şi nu se va mai concentra asupra drumului!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.