Cum ne planificăm o viaţă mai sănătoasă?
Multe diete ori programe fizice necesită schimbări majore în stilul de viață, angajamente pe termen lung și produse sau echipamente scumpe. Pentru marea majoritate a oamenilor, acestea nu sunt rezonabile sau tocmai accesibile. În plus, studiile au arătat că schimbările drastice în stilul de viață, cu obiective nu tocmai realiste, nu sunt ușor de menținut pe termen lung. viaţă mai sănătoasă
În schimb, micile schimbări în stilul de viaţă, pe perioade mai scurte de timp pot fi mai accesibile și mai plăcute pentru mulți dintre noi, fără a se transforma într-un test de voinţă dus la extrem. Iar un rol important în acest sens îl are planificarea.
De când nu aţi mai fost la doctor? Prea mulţi dintre noi cunosc conceptul de “control medical de rutină” doar în teorie, ajungând să-şi vadă doctorul de familie exclusiv atunci când au cu adevărat probleme. Mai exact, ne-am învăţat doar să tratăm, fără a mai ne ocupa de prevenire. Programaţi-vă o întâlnire cu medicul de familie şi solicitaţi trimiteri pentru efectuarea analizelor de rutină. Făceţi-vă din asta un obicei. Puteţi să vă setaţi în agenda telefonului o săptămână din an doar pentru acest lucru, ca un reminder.
Dacă simțiți că există unele mici schimbări de care aveți nevoie în viaţă pentru a fi mai sănătoşi, nu ar strica o întâlnire cu doctorul înainte de a vă apuca de orice altceva. Acesta vă va examina istoricul medical, greutatea, eventualele probleme de săntătate în urma unor investigaţii recente și vă va spune ce schimbări ar trebui să faceţi şi ce vă este recomandat pentru a fi mai sănătoşi.
Stabiliţi-vă obiective realiste! Obiectivele mici sunt adesea cele mai atrăgătoare, fiind cele mai ușor de atins. Dacă obiectivele voastre sunt prea mari, nerealiste și nu puteți ajunge la ele în timp util, vă veţi descuraja cu uşurinţă. Stabiliți obiective mici care în cele din urmă vă vor duce la obiectivul principal, adică etapizaţi! Această strategie vă oferi motivația de a face schimbări în stilul de viaţă și de a menţine noile obiceiuri sănătoase.
Atunci când vă stabiliți obiectivele, asigurați-vă că acestea sunt realiste, specifice şi încadrate într-o perioadă de timp rezonabilă. De exemplu, în loc de “Vreau să-mi sporească rezistența”, alegeţi “Vreau ca într-o lună să pot înota cinci ture de bazin, fără a mai fi nevoie să mă opresc”. De asemenea, luaţi în considerare dacă aveți nevoie de obiective mai mici pentru a îndeplini un obiectiv mai mare, pe termen lung. De exemplu, dacă doriți să alergaţi cinci kilometri peste o lună, vă puteţi seta un obiectiv intermediar de a alerga 3 km peste două săptămâni.
Calendar. Stabiliţi o cronologie clară, un calendar pentru schimbările în stilul de viaţă pe care vi le-aţi propus. Chiar dacă vorbim despre modificări minore, încercarea de a realiza mai multe lucruri simultan se poate dovedi foarte dificilă. Încercați să notați şi ordinea schimbărilor. De exemplu: săptămâna 1 – renunţ la sucuri carbogazoase, săptămâna 2 – nu mai folosesc liftul şi încep să merg pe scări, săptămâna 3 – merg la culcare mai devreme. Reevaluați-vă permanent progresul iar dacă un anumit obiectiv vă provoacă probleme, refaceţi cronologia şi acordați-vă mai mult timp pentru a vă obişnui minte şi corpul.