Cum ne recuperam permisul de conducere in 2017?

0

Cum ne recuperam permisul de conducere in 2017 

Cum ne recuperam permisul de conducere in 2017

 PRECIZARI PREALABILE

    La sfarsitul anului trecut, procedura de contestare a proceselor verbale de contraventie a mai primit o dezlegare cu putere obligatorie pentru solutionarea plangerilor contraventionale.

   Astfel, Instanta Suprema a stabilit recent, prin Decizia nr. 44/2016, faptul ca in momentul in care formulam o plangere contraventionala, in termenul legal de 15 zile, aceasta trebuie sa fie si motivata.

„plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei trebuie şi motivată în termenul de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie”

    Prin urmare, daca in legislatia anterioara, plangerea contraventionala putea fi motivata pana la primul termen de judecata, in prezent aceasta trebuie motivata in interiorul celor 15 zile stabilit pentru contestarea procesului verbal de contraventie.

 Procedura judecatoreasca 

 1. Pentru a va recupera permisul de conducere este obligatoriu sa depuneti plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie in termenul legal de 15 zile, termen in care ai dreptul de a te adresa instantei de judecata pentru a contesta procesul-verbal de contraventie, conform art. 31 din O.G. 2/2001.

2. Dosarul trebuie sa contina in doua exemplare urmatoarele acte:

– copie xerox act de identitate;

– original si/sau copie xerox proces-verbal de contraventie;

– plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei;

3.  Plangerea se depune personal, dar se poate trimite si prin prin posta, cu confirmare de primire. Cu toate acestea daca doriti sa va recuperati mai repede permisul, cel mai indicat este sa o depuneti personal, pentru a obtine cat mai rapid certificatul de grefa, cu care va veti deplasa la sediul politiei pentru a va recupera permisul de conducere.

4. Certificatul de grefa este foarte important intrucat cu acesta veti face dovada faptului ca ati contestat procesul-verbal de contravetie si astfel, organele de politie, va vor returna permisul de conducere. Plangerea impotriva procesului-verbal suspenda orice sanctiune aplicata de organele de politie, astfel incat acestea sunt obligate sa va returneze permisul de conducere.

5. Dosarul cu actele mentionate mai sus se depune la instanta locului unde a fost savarsita fapta contraventionala in urma careia v-a fost retinut permisul de conducere.
Model plangere contraventionala
Model certificat de grefa

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.