Cum se va calcula impozitul specific? Exemplu din normele de aplicare

0

  Firmele care desfăşoară activităţi principale sau secundare în turism, catering şi alimentaţie, obligate să aplice din acest an impozitul specific, au primit câteva explicaţii privind acest nou sistem de impozitare prin normele metodologice, publicate la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial.

Normele vin cu exemple concrete privind calcularea şi aplicarea impozitului specific. Astfel, în cazul contribuabililor care obțin venituri din exploatarea mai multor unități, se determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific anual aferent fiecărei unități, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN.

Spre exemplu, un contribuabil desfășoară activitatea prin două unități/restaurante situate în București în zone diferite, astfel:

  • restaurantul 1 este situat în zona A și are o suprafață de 80 mp;
  • restaurantul 2 este situat în zona D și are o suprafață de 80 mp.

Impozitul specific anual aferent fiecărui restaurant se calculează conform anexei nr. 1 la Legea nr. 170/2016, după cum urmează:

Restaurantul 1. Impozitul specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k – 1.400, valoarea impozitului standard (lei);

x – 17, variabilă în funcție de rangul localității;

y – 16, variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității;

z – 0,45, coeficient de sezonalitate;

q – 0,9, coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate – locație de desfășurare a activităților.

Aşadar, valoarea impozitului specific anual pentru restaurantul 1 este 1.400 * (17 + 16 * 0,9) *0,45 = 19.782 lei.

Restaurantul 2: Impozitul specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k – 1.400, valoarea impozitului standard (lei);

x – 13,5, variabilă în funcție de rangul localității;

y – 16, variabilă în funcție de suprafața utilă comercială/de servire/de desfășurare a activității;

z – 0,45, coeficient de sezonalitate;

q – 0,9, coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate – locație de desfășurare a activităților.

Caz în care, valoarea impozitului specific anual pentru restaurantul 2 este 1.400 * (13,5 + 16 * 0,9) * 0,45 = 17.577 lei.

Valoarea totală a impozitului specific anual datorat de contribuabil se determină prin însumarea impozitului specific anual aferent celor două restaurante, acesta fiind de: 19.782 lei + 17.577 lei = 37.359 lei.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.