Cum trebuie să-ți faci cumpărăturile, în această perioadă. Cele mai utile sfaturi de la specialiști!
În plină pandemie de coronavirus, oamenii au tendința să facă cumpărături excesive, iar de multe din produsele achiziționate nu au nici măcar nevoie.
InfoCons transmite astfel o serie de sfaturi pentru consumatori.
1. Înainte de achiziționarea unui produs trebuie să citim întotdeauna eticheta și să ținem cont de:
– Termenul de valabilitate
– Condițiile de depozitare și păstrare ale alimentelor și produselor cumpărate
– Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare
– Este foarte important să ajungem acasă cât mai repede pentru a depozita corect și la timp alimentele (frigider/congelator)
2. Înainte de a face lista de cumpărături:
– Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță
– Uită-te la ce ai în frigider și în dulapuri înainte de a face lista.
– Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături.
Păstrarea alimentelor în frigider
Nu puneți farfurii calde în frigider. Răciți farfuriile cât mai rapid posibil (ideal ar fi în cel mult 2 ore). Nu uitați să puneți un fel de capac peste farfurie pentru a reduce riscul de contaminare.
Folosiți etichete sau alte metode pentru a marca produsele din frigider. Puteți evita risipirea multor alimente dacă marcați pe acestea ce sunt și când vor expira. De exemplu, puteți folosi etichete de culoare roșie pentru produsele pe care trebuie să le consumați mai repede.
Păstrarea alimentelor în congelator
Produsele alimentare ar trebui să fie acoperite și închise cu atenție în materiale sau caserole rezistente împotriva umezelii sau a vaporilor, astfel încât aerul să nu poată intra, iar umezeala să nu poată ieși sau să se evapore (altfel mâncarea ar putea să capete arderea congelatorului). De exemplu, puteți folosi caserole din sticlă, metal sau plastic sau saci care nu conțin BPA și sunt marcați ca fiind rezistenți contra congelării.
Scrieți data la care congelați alimentele pe pungă sau container, pentru a știi care este durata de timp în care a fost congelată.