Curtea Constitutionala in favoarea angajatilor

    Curtea Constitutionala a pronuntat o decizie favorabila angajatilor. Astfel, potrivit comunicatului de presa expus integral mai jos, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale referitoare la suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatului pe perioada cercetarii disciplinare.

         Prin urmare, Curtea a considerat ca pe perioada cat salariatul este cercetat disciplinar, angajatorul nu are dreptul sa ii suspende contractul individual de munca, acest fapt constituind o restrangere a drepturilor angajatului.

„În ziua de 5 mai 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, cu următorul conținut: „(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Brăila – Secţia I civilă.”

Citește și Mai multe de acelasi autor

5 Comentarii

 1. Adina Maria spune

  din pacate nu se tine cont, mi se pare ceva de neconceput ca nu se pune in aplicare 🙁 moare omul cu dreptatea in ‘brate’.

 2. George Defalciu spune

  Personal consider ca trebuie o noua constitutie emisa de noul pArlament. Este alarmant faptul ca se cere explicatii despre fapte condamnate prin constitutie si se cauta o „chichita ” de a o da peste cap. SA FIM SERIOSI ,CAND SPUNEM ABUZ IN SERVICIU ,ESTE ABUZ ,CAT DE MIC AR FI EL. nu cred ca se poate surprinde toate situatiile de caz intr-o constitutie. IN CONCLUZIE: O FAPTA ICRIMINATA PRIN CONSTITUTIE NU POATE FACE OBIECTUL UNEI SUSPICIUNI. ESTE ABUZ ,CAT DE MIC O FI EL ,DAR, ESTE ABUZ SI CONDAMNAT IN FUNCTIE DE CIRCUMSTANTE.,ATENUANTE SAU AGRAVANDE. PERSONAL CONSIDER CA A VENIT VREMEA SA PUNEM MAI PERESUS EFECTELE CE LE POATE PRODUCE O HOTARARE JUDECATOREASCA . A VENIT VREMEA SA SE JUDECE FAPTA NU A SE APLICA LEGEA ,CA UN POLITIST LA COLT DE STRADA.

 3. Adrian Socaciu spune

  Foarte corect …..un deputat ,senator, primar , poate fi cercetat 3 ani …se termina mandatul ..apoi mai vedem…..nu e legea pt muncitorul de rand e pt hoții mari care ne conduc

 4. Adrian Socaciu spune

  O lege prin care persoanele calificate sa nu mai fie încadrate cu salar minim pe economie ca necalificați ar trebui dată dar de cine și pt ce și de cine ….ca în senat și parlament se doarme când se trezesc dau câte o lege de parcă ar fi gândită de femeia de serviciu din senat

Spune ce crezi