Curtea Constitutionala in favoarea angajatilor

0

    Curtea Constitutionala a pronuntat o decizie favorabila angajatilor. Astfel, potrivit comunicatului de presa expus integral mai jos, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale referitoare la suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatului pe perioada cercetarii disciplinare.

         Prin urmare, Curtea a considerat ca pe perioada cat salariatul este cercetat disciplinar, angajatorul nu are dreptul sa ii suspende contractul individual de munca, acest fapt constituind o restrangere a drepturilor angajatului.

“În ziua de 5 mai 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, cu următorul conținut: „(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie. 

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Brăila – Secţia I civilă.”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.