Cutremurele mari din 2017! Ce spun seismologii despre Romania?

0

Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a lansat un avertisment șoc pentru români. Acesta susține ipoteza emisă de seismologii britanici şi americani în mai multe tratate de specialitate, care spun că în anul 2017 este foarte probabil să se producă un cutremur de mare magnitudine în România.

“Ce spuneau ei despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian.

Daca in Romania s-au produs pana in prezent o serie de cutremure, va prezentam cutremurele cu magnitudinea peste 6 produse în lume în anul 2017:

29 mai 2017 — Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul insulei Sulawesi, la ora locală 22.35 (14.35 GMT), la circa 80 km sud-est de orașul Palu, la o adâncime de 9,42 km. Agenția indoneziană pentru meteorologie, climă și geofizică a precizat că nu există pericol de tsunami după seism, notează Reuters.
5 aprilie 2017 — Un cutremur cu magnitudinea 6,1 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) s-a produs în nord-estul Iranului. Cutremurul, care a avut epicentrul la 76 km sud-est de orașul Mashhad și la o adâncime de 33 km s-a soldat cu un mort și mai mulți răniți.
3 aprilie 2017 — Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a înregistrat în Botswana, la 242 km nord-vest de capitala Gaborone, la o adâncime de 35 km.
18 februarie 2017 — Un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter s-a înregistrat în trei regiuni din nordul Chile, fără a determina o alertă de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 74 km sud-est de Socaire, în regiunea Antofagasta, a indicat Centrul Seismologic din Chile.
11 februarie 2017 — Un puternic cutremur de pământ s-a produs în sudul arhipelagului Filipine, au fost înregistrate 6 victime și peste 100 de persoane rănite. Seismul cu magnitudinea 6,7 a lăsat fără energie electrică numeroase clădiri și locuințe și a afectat structurile de rezistență ale unor stabilimente care s-au prăbușit în provincia Surigao del Norte, la 730 de km sud de capitala Manila. Seismul a avut epicentrul în apropiere de orașul Surigao și s-a produs la ora locală 10.03 p.m. (14.03 GMT).
22 ianuarie 2017 — Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs la 47 de kilometri vest de Arawa, insula Bougainville, din Papua Noua Guinee. Centrul de alertă pentru tsunami din Oceanul Pacific a emis o recomandare potrivit căreia “valuri tsunami periculoase sunt posibile pe o rază largă”.
20 ianuarie 2017 — Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a fost înregistrat în apropiere de Insulele Solomon din Oceanul Pacific. Cutremurul a avut epicentrul în ocean, la 71 de kilometri vest de localitatea Kirakira, la o adâncime de 34 de kilometri. Nu au fost înregistrate daune și nu a fost emisă vreo alertă de tsunami.
10 ianuarie 2017 —Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe Richter s-a produs în Marea Celebes, între sudul Filipinelor și în nordul Indoneziei, fără să fie declanșată alerta de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 626 de kilometri.
4 ianuarie 2017 —Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a avut loc în largul insulelor Fiji, potrivit institutului geologic american USGS, declanșând o alertă locală de tsunami, care a fost anulată la scurt timp după seism. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 km, la circa 282 km sud-vest de Suva, capitala Insulelor Fiji.
2 ianuarie 2017 —Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în sud-estul Fiji, în Pacificul de Sud, fără a fi emisă alertă de tsunami. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 549 de km și la 579 de km sud de Suva, capitala Fiji, potrivit Institutului geologic al SUA.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.