De ce ar trebui să încetăm căutarea partenerului perfect?
Există peste șapte miliarde de oameni în lume și cu siguranţă printre ei se află şi sufletul nostru pereche, partenerul perfect, nu-i aşa? Poate că da, poate că nu. Cercetările au arătat că o credință puternică în destin poate fi de fapt dăunătoare pentru noi și succesul relațiilor noastre. Iată de ce – mentalitatea căutării partenerului perfect şi predestinat este izvorul multor prejudecăţi şi concepţii nesănătoase asupra vieţii amoroase şi, implicit, al eşecurilor.
Mai exact? Ne îndrăgostim şi începem o relație. Ca în marea majoritate a cazurilor, începem cu dragostea oarbă – perioada în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului gândindu-ne la acea persoană specială, durata acesteia fiind însă cel mai probabil de doar câteva luni. Ceea ce contează cu adevărat este ce se întâmplă după. Cu alte cuvinte, cum vom reacționa atunci când “sufletul pereche” va începe să nu ne mai apară ca întruchiparea perfecţiunii?
Persoanele cu credințe puternice în destin sunt predispuse să piardă interesul față de partenerul lor mult mai repede decât celelalte și sunt susceptibile de a renunța mult mai ușor atunci când relația nu mai pare atât de minunată. Dacă mergeţi pe idei şi viziuni în alb-negru precum ” ori suntem meniți să fim împreună, ori nu” sau “pur şi simplu nu a fost să fie, nu este sufletul meu pereche”, atunci sunteți mult mai susceptibil să vedeți lucrurile negative din relația voastră ca un indicator bun al imperfecţiunii partenerului, fără a mai lua în considerare aspectele obiective.
Ce ar trebui să facem, în schimb?
Analizaţi-vă propria persoană şi viziunea generală asupra relaţiilor. Credeți că lucrurile sunt menite să se întâmple sau credeți că lucrurile se întâmplă ca o consecință a efortului și a muncii grele pe care le-ați depus? Încercați să realizați ce puteți controla și ce nu. Înțelegeți că pentru a fi foarte buni în ceva anume (inclusiv în relaţii), sunt necesare mii de ore de practică – cu propria noastră persoană în primul rând.
A depune efort pentru o relaţie este un lucru natural şi romantic. Este foarte posibil să nu existe acel suflet pereche predestinat care aşteaptă să fie găsit sau să vă găsească. Acestea fiind spuse, în timp, cu siguranță veţi experimenta sentimental “partenerului perfect”. Însă acest sentiment este rezultatul efortului depus pentru relaţia respectivă, a micilor compromisuri şi a realei înţelegeri şi acceptări a partenerului.
Feriți-vă de prejudecăţile sufletului pereche. Oamenii care cred în soarta ar putea crede, de asemenea, că partenerul le poate citi mintea fără o comunicare specifică a necesităților. Dacă el/ea este sufletul meu pereche, atunci el/ea va înțelege de ce am nevoie. Nu, nimeni nu citeşte gândurile celuilalt. Alte prejudecăţi sună cam aşa – bărbații și femeile sunt extrem de diferiţi în ceea ce privește nevoile lor într-o relație (o presupunere incompatibilă cu știința relațiilor) sau sexul va fi întotdeauna grozav (de fapt, latura sexuală se schimbă în timp iar pentru a depăşi “monotonia” şi aici trebuie investit permanent).