Declaraţia unică este acum în varianta finală

0

Contribuabilii vor putea depune online Declaraţia unică începând cu data de 16 mai, iar în săptămânile următoare aceştia vor primi prin poştă parola de acces în mediul virtual, a declarat, marţi seară, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Declaraţia unică, care va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600, va simplifica procedurile în cazul persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS.

“Declaraţia (unică, n.r.) acum este finală, nu apare nicio altă variantă peste o zi, două sau trei. Săptămâna aceasta vom afişa pe site-urile tuturor instituţiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declaraţia unică. Vrem ca până la finalul anului să avem şi o aplicaţie telefonică pentru cei care vor să facă plata de oriunde. Vrem să mergem pe o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administraţia publică şi în special cea a fiscului. În săptămânile următoare, toţi contribuabilii vor primi acasă, prin poştă, parola pentru a accesa mediul online pentru a-şi depune declaraţia online. Deci, până la final de lună aprilie, poate şi început de lună mai, toţi contribuabilii primesc acasă, prin poştă, în plic sigilat parola de acces, pentru că astăzi sunt doar 5% (dintre contribuabili, n.r.) în sistemul online, restul sunt pe hârtie. Vor fi schimbări spectaculoase în acest an”, a afirmat Teodorovici la antena 3.

Ministrul a spus că, până la finalul anului, Fiscul vrea să facă şi o aplicaţie care va permite plata contribuţiilor de pe dispozitivele mobile.

Teodorovici a subliniat că declaraţia unică nu aduce nimic în plus în ceea ce priveşte numărul de taxe sau cuantumul lor.

Ministrul a reiterat că un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind de 10%.

Ministerul de Finanţe a anunţat, la începutul acestei luni, că pregăteşte simplificarea obligaţiilor declarative prin depunerea unei singure declaraţii, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaraţia unică va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600.

”Am promis că Declaraţia 600 va dispărea. Am cerut o nouă reglementare să vină în sprijinul contribuabilului prin simplificare şi justificare raţională a procedurilor. Vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS şi CASS. În primul rând, persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS, vor completa o unică declaraţie, şi nu şapte declaraţii, cum a fost până acum”, a afirmat premierul Dăncilă.

Premierul a precizat că noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. De anul viitor, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.

Totodată, evaluarea pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent.

”Persoanele fizice vor putea rectifica declaraţia până la termenul de plată. Noua reglementare va permite şi depunerea prin mijloace electronice a declaraţiei unice. Practic, cetăţenii vor avea mai puţin timp de petrecut pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine şi cu costuri mai mici pentru a procesa declaraţiile şi a emite deciziile de impunere”, a afirmat Dăncilă.

Declaraţia Unică va comasa şapte declaraţii, inclusiv Formularul 600

Cele şapte declaraţii actuale care vor dispărea şi vor fi comasate sunt:

  • D200 – veniturile realizate din România,
  • D201 – veniturile realizate din străinătate,
  • D220 – venitul estimat/norma de venit,
  • D221 – norme de venit – agricultură,
  • D600 – venitul bază pentru CAS,
  • D604 – stabilire CASS persoane fără venit,
  • D605 – stopare CASS persoane fără venit.

Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.rs.

De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate.

Citiți integral Ordonanța privind declarația unică

Get real time updates directly on you device, subscribe now.