Demisia

Demisia – Ce trebuie sa cunoastem despre demisie?

Demisia este reglementata de art. 81 din Codul Muncii, dispozitie legala ce cuprinde aspectele esentiale pe care trebuie sa le cunoasteti.

Demisia

 1. Demisia reprezinta actul unilateral de vointa prin care se comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca. Aceasta se comunica angajatorului printr-o notificare scrisa.
 1. Angajatorul are obligatia de a inregistra demisia. Neinregistrarea demisiei de catre angajator constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1500-3000 lei.
 1. Demisia nu trebuie motivata. Angajatul nu are obligatia de a motiva demisia. In aceasta privinta textul de lege nu prevede nicio obligatie.
 1. Termenul de preaviz in cazul demisiei este cel prevazut in contractual individual/colectiv de munca. Cu toate acestea el nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare in cazul salariatilor cu functii de executie si mai mare de 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor care ocupa functii de conducere. Durata preavizului este, in fapt, un beneficiu acordat angajatorului pentru ca acesta sa poata gasi un inlocuitor pentru angajatul care a demisionat. Salariatul poate insa sa demisioneze fara preaviz daca angajatorul insusi nu si-a respectat obligatiile contractuale sau a renuntat la acest drept total sau partial.
 1. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul de preaviz.

 Prin urmare, in momentul in care un angajat are intentia de a isi inceta raporturile contractuale cu angajatorul trebuie sa acorde atentie acestor dispozitii legale, astfel incat actul de incetare a raportului de munca sa fie indeplinit in conditiile legale impuse de normele dreptului muncii. Nicio prevedere legala nu impune angajatului sa isi continue activitatea profesionala intr-un  loc de munca, daca acesta nu mai corespunde cerintelor sale. Cu toate acestea, Codul Muncii impune respectarea unor cerinte minime, astfel incat nici drepturile angajatorului sa nu fie incalcate.

Avocat

Emilian HORCIU – Baroul Bucuresti

Citește și Mai multe de acelasi autor

17 Comentarii

 1. Andrei Ileanu spune

  Care ar fi termenii „ilegalității” nerespectării perioadei de preaviz de către angajat? De exemplu eu îmi dau astăzi demisia, dar nu pot sta în preaviz pentru că mâine încep un alt job. Angajatorul actual nu este de acord cu încetarea imediată a contractului individual de muncă, așa că îmi impune cele 20 de zile lucrătoare. Care sunt opțiunile mele? Sau mai mult: ce pot păți dacă pur și simplu nu respect acel preaviz și nu mă mai prezint la actualul loc de munca?

  1. Andrei Ileanu spune

   Bun, iar în acest caz, eu ca și individ, voi fi afectat în vreun fel în viitoarele etape ale carierei mele? Sau este pur și simplu o „ștampilă” pusă undeva, care nu va ieși vreodată la suprafață?

  2. Legi-Jurisprudenta spune

   1. Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca; 2. Imputarea eventualului prejudiciu suferit de catre angajator

  3. Legi-Jurisprudenta spune

   O desfacere disciplinara a contractului individual de munca poate afecta o cariera daca noul angajator solicita relatii in acest sens. Cat despre prejudiciu, daca este dovedit ca s-a produs in urma „demisiei” cu siguranta ca va crea neplaceri.

  4. Ofellia Gabriela spune

   Andrei, cauzezi prejudiciu, te asteapta comisia de disciplina apoi desfacerea contractului..nu cred ca vrei o pata..

  5. Andrei Ileanu spune

   Era doar o ipoteza. N-am nici o problema de genul acesta, eram doar curios. Problema pare alta totusi: favoritismele. In interiorul marilor corporatii se practica foarte des. Daca un angajat „favorizat” isi gaseste un loc de munca mai bun, acesta va fi lasat sa plece fara preaviz, sau cu unul considerabil mai scurt, pe cand unul care nu este „in gratiile” managementului, va trebui sa-si faca preavizul. In cazul acesta, cum putem invoca ipoteza precedentului? Cred ca implica oarecum si lipsa la egalitatea de sansa, nu? Intreb pentru ca nu stiu.

 2. Dragos Ddm spune

  A se studia legea 53 art 81 daca nu ma insel numai functiile de conducere au o perioada mai mare in rest nu conteaza pleci pur si simplu ce poti sa patesti aceasta demisie se negogiaza cu angajatorul

  1. SY Imre spune

   Daca vrei doar tu sa pleci firma are dreptul sa nu-ti psteasca un nr. De zile egal cu preavizul din contract

 3. Nelu Radu spune

  si cui ii spui tu acest lucru de cand onoarea este in aceasta tara…..daca era asa nu trebuia sa mai cerem demisia

 4. Anonim spune

  A se studia legea 53 art 81 daca nu ma insel numai functiile de conducere au o perioada mai mare in rest nu conteaza pleci pur si simplu ce poti sa patesti aceasta demisie se negogiaza cu angajatorul Super imortal de bine spus

 5. Marius Daniel Ispas spune

  Eu daca am fost in concediul post natal de 2ani si nu mai vreau sa ma intorc la vechiul job pentru ca am gasit alt job mai bun patesc ceva

 6. Sai Bella spune

  ACTUALIZATI-O PARLAMENTARILOR ,CELOR DIN GUVERN ,OAMENILOR POLITICI ,NU NOUA !

Spune ce crezi