Descopera cum comunicăm eficient într-o relaţie!

0

   Relațiile sănătoase permit exprimarea individualităţii şi continua dezvoltare în armonie a ambilor parteneri, atât separate cât şi împreună. Este indicat să stabiliți fundația unei relații pozitive și sănătoase încă de la începutul acesteia, punând accentul pe respect și mai ales pe comunicare. Lipsa de comunicare in cuplu poate avea consecinte din cele mai negative.

Dar cum comunicăm eficient într-o relaţie?

Vorbiţi…

Nu vă așteptați ca partenerul/partenera să vă poată citi mintea sau să-şi dea singur(ă) seama la ce vă gândiţi. Dacă aveți nevoie sau vreți să exprimați ceva, trebuie să comunicați. De asemenea, nu țineți pentru voi lucrurile care vă deranjează. Dacă vă deranjează ceva, comunicaţi-i celui de lângă. Nu știți cum să începeți o conversație? Iata cateva tehnici de comunicare in cuplu

Încercaţi “Este ceva la care mă tot gândesc și mi-ar plăcea dacă am discuta” sau “Ceva mă deranjează și simt că ar trebui să vorbim despre asta“.

…dar şi ascultaţi cu atenţie! Pentru o relaţie sănătoasă trebuie să ştiţi când este timpul să vorbiţi, dar şi când să îl ascultaţi pe cel de lângă voi. Dezvoltați-vă abilitățile de ascultare – nu întrerupeţi și lăsaţi-vă partenerul să-și termine gândurile și să-şi exprime sentimentele. Ascultați cu adevărat și nu încercați să veniți cu un răspuns în timp ce partenerul vorbește. Utilizați abilitățile active de ascultare reflectând asupra conținutului și emoțiilor care reies din spusele perechii dumneavoastră.

 

Comunicați clar!

Fără o comunicare clară, lipsa de comunicare intr-o relatie, poate scoate rapid la suprafaţă cele mai urâte reacţii umane. Când aveți o dorință sau o nevoie, exprimați-o clar partenerului. Nu apelaţi la exprimări vagi ori interpretabile şi nu spuneți ceva ce nu credeți, doar pentru că asta consideraţi că ar vrea să audă partenerul. Folosiţi persoana întâi pentru a vă exprima sentimentele, pentru a face o observație sau pentru a vă împărtăși opinia. Declarațiile personale vă permit să vă exprimați în mod clar și direct și să vă asumați responsabilitatea pentru gândurile și sentimentele proprii, evitând în același timp vina și acuzațiile față de ceilalți.

Comunicaţi la nivel emoţional!

Împărtăşiţi-vă gândurile și emoţiile şi rămâneţi deschişi față de sentimentele care apar. Totodată, afișați interes față de sentimentele celuilalt și ajutați-vă jumătatea atunci când apar situații stresante. Conectarea emoțională cu partenerul permite empatizarea cu experiența acestuia. Dacă vă simțiți deconectaţi emoțional, începeți să discutaţi despre ceea ce simţiţi (nu aruncaţi vina direct ori faceți presupuneri).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.