Descoperire vitala a unei echipe de cercetatori britanici

0

   Jurnalul Nature Nanotechnology a publicat un articol in care este prezentata descoperirea echipei de cercetatori din cadrul Universitatii din Manchester. Astfel, cercetatorii englezi au reusit cu ajutorul grafenului, considerat un material-minune să conceapă membrane capabile să filtreze sarea din apă.

   Prin aceasta descoperire oamenii de știință britanici au demonstrat că este posibil ca milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată să poată beneficia de apă potabilă,

Un purtător de cuvânt al universității din Manchester a declarat că, în condițiile în care, potrivit ONU, până în anul 2025 14% din populația lumii va fi afectată de lipsa apei, “această tehnologie are potențialul de a revoluționa filtrarea apei din lumea întreagă, în special în țările care nu își permit instalații de desalinizare de mare capacitate”.

“Se speră să poate fi construite sisteme la scară mai mică pe bază de membrane din oxid de grafen, fapt ce va permite ca această tehnologie să devină accesibilă țărilor care nu dețin infrastructura financiară pentru a finanța instalații de desalinizare mari”, a mai afirmat reprezentantul Universității din Manchester.

Membranele din oxid de grafen realizate la Institutul Național pentru Grafen din Manchester și-au demonstrat deja potențialul în filtrarea nanoparticulelor, a moleculelor organice și chiar a particulelor mari de sare. Însă, până recent, ele nu au putut fi utilizate în cadrul tehnologiilor de desanilizare pentru “strecurarea” sării obișnuite deoarece pentru acest lucru era nevoie de site de dimensiuni mai mici.

Deoarece efectul schimbărilor climatice continuă să contribuie la reducerea rezervelor de apă din zona orașele moderne, țările bogate investesc în tehnologiile de desalinizare.

“Atunci când sarea obișnuită se dizolvă în apă, se formează întotdeauna o “carapace” formată din molecule de apă în jurul celor de sare. Acest lucru permite micilor capilare ale membranelor din oxid de grafen să blocheze sarea de la a mai curge odată cu apa. Astfel, moleculele de apă pot trece rapid prin bariera membranei, ceea ce este ideal pentru punerea în practică a acestora în scopul desalinizării”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt.

Profesorul Rahul Nair din cadrul Universitatii din Manchester a afirmat, la rândul său, că “realizarea de membrane de dimensiuni scalabile, cu o mărime uniformă a porilor până la o scară atomică, reprezintă un pas înainte important, acest lucru oferind noi posibilități pentru îmbunătățirea eficienței tehnologiei de desalinizare”. “Acesta este primul experiment clar de acest tip”, a precizat specialistul adăugând că s-a “demonstrat faptul că există posibilități realiste de a amplifica efectul abordării descrise și de a produce membrane pe bază de grafen cu mărimile necesare pentru filtrare”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.