Din 30 iunie, reguli noi pentru obținerea permisului de conducere!

0

   Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, examenul pentru obținerea permisului de conducere constă în susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat. Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.

Din 30 iunie 2017 vor intra in vigoare noi dispozitii legale prinvind examenul pentru obținerea permisului de conducere. Astfel, pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare.

Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice. Prin excepție nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A.

Sistemele tehnice de monitorizare mentionate mai sus se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obținere a permisului de conducere.

Procedura și condițiile tehnice în care se realizează și stochează înregistrările, precum și măsurile pentru protejarea acestora și a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condițiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.

 Prin urmare, incepand cu data de 30 iunie 2017 proba teoretica se va inregistra video, iar proba practica va fi ingregistrata atat video cat si audio. Condideram ca o astfel de masura a fost introdusa pentru a asigura o mai mare transparenta in ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, avand in vedere faptul, ca in anii precedenti, s-au comis o serie de infractiuni cu un puternic impact social.

 Reamintim ca, in luna iunie, a intrat in vigoare si Decizia nr. 224/2017 a Curtii Constitutionale care a statuat faptul ca pedeapsa închisorii de la unu la cinci ani pentru conducerea fara permis este neconstitutionala, pe motiv că soluţia legislativă din Codul penal nu include în categoria autovehiculelor şi tractoarele agricole sau forestiere. Decizia integrala publicata in Monitorul Oficial poate fi citita AICI.

 De asemnea Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia pronuntata in şedinţa din 12 aprilie 2017 a statuat faptul ca, conducerea unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere, nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de  prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal (punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat si conducerea unui vehicul fără permis de conducere). Decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.