Probleme de discomfort în timpul sarcinii şi cum le diminuăm!
Din seria ghidurilor medicale pentru pacienţi realizate de Ministerul Sănătăţi,i am ales să prezentăm în materialul de faţă informaţii utile destinate femeilor gravide, privind cele mai frecvente probleme de discomfort în timpul sarcinii şi câteva sfaturi pentru diminuarea acestora.
Greţurile matinale sunt supărătore dar rar devin periculoase. În general, greaţa poate fi combătută prin măsuri dietetice – administraţi permanent cantităţi mici de alimente, evitaţi mâncărurile prăjite şi puternic condimentate. De asemenea, reţineţi faptul că laptele poate cauza greaţă şi vărsături, acesta putând fi eliminat temporar din alimentaţie şi substituit cu brânzeturi sau iaurt. Pentru reducerea greţurilor şi a vărsăturilor, medicul de familie vă poate recomanda administrarea unor medicamente. Doar în cazuri grave – cu vărsături foarte frecvente şi scădere în greutate – este necesară spitalizarea.
Pirozisul (arsurile esofagiene) poate fi combătut prin eliminarea lichidelor consumate în timpul meselor şi restricţie de lichide anterior acesteia. Evitaţi poziţia culcată după ce aţi mânct şi dacă simptomele sunt deranjante, medicul de familie vă poate recomanda administrarea de antiacide.
Constipaţia este o altă problemă comună în sarcină. Creşterea fiziologică a progesteronului determină un tranzit intestinal redus. Este indicat să suplimentaţi fibrele vegetale din dietă, obţinând o ameliorare evidentă (leguminoase precum fasole, năut şi mazăre, avocado, fructe de pădure, smochine, cartofi dulci sau banane). Dacă problema nu se rezolvă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră de familie.
Hemoroizii reprezintă o problemă relativ frecventă în timpul sarcinii. În general, se recomandă combaterea constipaţiei şi exerciţii fizice în mod regulat.
Varicele pot să apară la nivelul picioarelor sau la nivel vulvar. Pentru reducerea durerilor evitaţi ortostatismul prelungit, încrucişarea picioarelor în caz de poziţie şezândă, purtarea jartierelor sau a ciorapilor elastici. Se recomandă mişcarea picioarelor cât mai des, ciorapi “suport” care se pun înainte de coborârea din pat iar, în caz de varice vulvare, ridicarea dinspre picioare a patului.
Durerea de spate este o altă acuză frecventă în timpul sarcinii iar durerea intensă sau persistentă necesită consult medical. Aceste dureri pot fi reduse dacă aplecarea se face prin îndoirea genunchilor, se evită ridicarea obiectelor grele, se poartă tocuri joase, se utilizează o pernă tare la spate când se stă în poziţia şezut şi se utilizează – pentru odihnă – poziţia culcat pe o parte cu genunchii traşi în sus pe un pat tare.
Alte acuze ce pot fi semnalate de femeia gravidă sunt urinare frecventă, durere de cap, insomnie, prurit, sângerare nazală, furnicături la mâini şi picioare, gambe umflate, saliva abundentă. Acestea sunt rezultatul modificărilor hormonale asociate sarcinii sau creşterii volumului uterin.
Atenţie, însă, la următoarele semnale de alarmă care nu sunt normale şi care impun prezentarea de urgenţă fie la medicul dumneavoastră, fie la spital: sângerare vaginală cu sau fără dureri, dureri abdominale intense, edeme generalizate, ameţeli, cefalee intensă, tulburări de vedere brusc instalate, creştere bruscă în greutate (peste 500g pe zi), vărsături în a doua parte a sarcinii, dureri în abdomenul superior, dispariţia percepţiei mişcărilor fetale.