Mihai Tudose: Negocieri noi pentru “Cumințenia Pământului”!

0

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, vor demara  o nouă discuție cu proprietarii sculpturii lui Constantin Brâncuși, “Cumințenia Pământului”, pentru a vedea care este ultimul său preț, a anunțat, marți, premierul Mihai Tudose.

“Domnul ministru de Finanțe, împreună cu domnul ministru al Culturii, domnul Romașcanu, trebuie să încerce o nouă discuție, o ultimă discuție cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care este ultimul preț”, a declarat Mihai Tudose, pentru TVR 1.

Întrebat dacă Guvernul are în vedere un prag financiar pentru această operă, șeful Guvernului a răspuns: “Nu (…) Ei vor discuta cu proprietarii (…) În măsura în care lucrurile se vor închide, în regulă. Nu, dăm banii înapoi cetățenilor și asta-i viața”.

De asemenea, intrebat dacă s-a găsit calea pentru returnarea banilor donati de romani, șeful Guvernului a spus: “Procedura a fost făcută, se găsesc oamenii. Dar haideți să epuizăm toate, chiar toate discuțiile cu proprietarii, dar (…) 11-15 milioane este enorm”.

De asemenea, prim-ministrul Tudose a mai afirmat că persoanele care au donat pentru această operă ar trebui să-i pună întrebări și fostului premier Dacian Cioloș.

“Cred că ar trebui să-i mai întrebați și pe ei sau (…) cetățenii care sunt foarte preocupați de un sit istoric poate-l întreabă și pe domnul Cioloș, că văd că n-are nicio problemă, cum au plecat niște negocieri (…). De la 4 milioane au ajuns la 11, s-a strâns un milion, le mai trebuia 11 — 10”, a mai declarat Mihai Tudose.

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.

“Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.