Divort si partaj

DIVORT SI PARTAJ

divort
Divort

 

 

I.  Divortul – este  modalitatea juridica prin care inceteaza casatoria. 

Dispozitii legale: Codul Civil – art. 373 si urm., Codul de procedura civila – art. 915 – 935

Divortul poate interveni in urmatoarele situatii:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
PROCEDURI:
 A.     Atunci cand ambele parti se inteleg divortul poate avea loc atat prin intermediul
               – instantei de judecata conform art. 374 Cod civil
          „Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.”

            – cat si pe cale administrativa sau notariala conform art. 375 Cod civil

” (1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.

(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).”

Articolul 376 alin 5 face trimitere la procedura instantei de judecata, in sensul ca, in situatia in care interesul copilului este considerat a fi neglijat de catre parinti in urma intelegerilor intervenite intre acestia, procedura de divort se va desfasura in fata instantei de judecata care va pronunta o hotarare cu privire la aceste aspect.

Cererea de divort se depune impreuna de catre soti in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public in functie de optiunea aleasa. Prin exceptie, in fata notarului, cererea poate fi depusa si prin mandatar cu procura autentica. Ofiterul de stare civila sau notarul va acorda un termen de gandire sotilor, de 30 de zile, la expirarea caruia ambii soti trebuie sa se prezinte obligatoriu personal, iar daca vor insista in cererea de divort, ofiterul de stare civila sau notarul public va elibera certificatul de divort fara a face vreo mentiune cu privire la culpa.

B. In situatia in care partile nu se inteleg cu privire la divort unica modalitate ca acesta sa fie posibil este prin intermediul instantei de judecata care va hotara cu privire la toate aspectele.

În cazul divortului din culpa unuia dintre soti, divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ.  Soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească.

În situatia in care divortul se solicita de una din parti dupa o separare in fapt de cel putin doi ani, divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului reclamant. In aceasta situatia exista o excepţie, respectiv cazul în care celalalt sot se declară de acord cu procedura de divorţ, judecatorul urmand sa pronunte o hotarare fără a se face menţiune despre culpa soţilor.

În cazul in care procedura de divort se solicita de catre unul din soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, desfacerea căsătoriei se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor.

Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul. Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti.

Cererea de divort va cuprinde,  cererea de chemare in judecata, in cuprinsul careia se va preciza numele copiilor minori ai celor 2 soti ori adoptati de acestia. Daca nu sunt copii minori, se va mentiona in cerere aceasta imprejurare. La cererea de divort se vor alatura o copie a certificatului de casatorie si, dupa caz, cate o copie a certificatelor de nastere ale copiilor minori. La cerere se poate alatura, dupa caz, intelegerea sotilor rezultata din mediere cu privire la desfacerea casatoriei si, dupa caz, la rezolvarea aspectelor accesorii divortului

Sotii se pot impaca in tot cursul judecatii, chiar daca nu au fost platite taxele de timbru. In acest caz, instanta va lua act de impacare si va dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea procedurii de divort, precum si restituirea taxelor de timbru, daca au fost achitate.

II. Partajul dupa divort

Partajul se poate soluționa impreuna cu cererea  de divorț sau ulterior, atât pe cale notarială cât și în instanță.

Partajul pe cale notarială

Se realizează ori de câte ori soții (foștii soți) se înțeleg în privința modului de partajere a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare în instanță.

Partajul pe cale judiciară

Odata cu introducerea cererii de divorț, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita solutionarea cererii de partaj separat, dupa pronuntarea de catre judecator a hotararii de divort. Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță in urma administrarii probelor. Taxa de timbru este in cuantum de  3% la valoarea bunurilor partajabile, cu excepția situațiilor în care părțile formuleaza cerere de ajutor public judiciar.

Modalităţile de partajare sunt următoarele:

 • în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar ce va fi stabilită;
 • atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia din soți/foștii soți, la cererea acestora;
 • vânzarea bunului şi distribuirea preţului: vânzarea bunului se face în modul stabilit de soți iar în caz de neînţelegere, la licitaţie publică, în condiţiile legii, iar distribuirea preţului se va face în conformitate cu cotele stabilite, de comun acord sau de către instanță;

Bunurile ce se partajează:

bunurile mobile și imobile dobândite de soți în timpul căsătoriei.

Bunurile proprii nu sunt incluse in masa partajabila. Conform legislatiei civile, urmatoarele bunuri sunt considerate proprii:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

b) bunurile de uz personal;

c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;

d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;

f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;

g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

h) fructele bunurilor proprii.

Cu privire la bunurile proprii intelegem sa va lamurim cu privire la un aspect pe care l-am sesizat de foarte multa vreme. Prin nu stim ce modalitate s-a incetatenit ideea ca in urma unei convietuiri indiferent daca persoanele sunt casatorite sau nu, un bun propriu al unei persoane/sot devine bun comun. Tinem sa va precizam ca o astfel de afirmatie este total eronata si nu a fost prevazuta niciodata atat in vechiul cod civil cat si in noul cod civil. Nu am gasit pana in prezent vreun rationament pentru care o astfel de idee a circulat si inca mai circula, insa nu aceasta este scopul prezentului articol. Scopul este de a va informa corect si lamuri cat mai mult posibil cu privire la procedura de divort si a partajului dupa divort.

 

Pentru a va sprijini si lamuri cu privire la toate aspectele ce tin de acest domeniu ne puteti adresa orice intrebare la pagina noastra de Consultanta!!!

Citește și Mai multe de acelasi autor

19 Comentarii

 1. Adina Maria spune

  ..poate veniti si cu articole sfatuitoare pentru cei care sunt abuzati psihic, ideologic, subtil si nu pot dovedi asta…:(.

  1. Legi-Jurisprudenta spune

   Ne puteti intreba orice pe site ul nostru si ne puteti sugera sa scriem si alte articole daca doriti sa aflati despre o problema anume!

 2. Rodica Rodi spune

  Sfatul este gratuit sau de fapt trebuie sa ajungem la dvs. la cabinet?….. va intreb asta pentru ca am adresat o intrebare unui avocat online gratuit si acesta m-a invitat la cabinetul dansului cu 250 lei .

  1. Legi-Jurisprudenta spune

   Stimata Doamna, orice intrebare sau problema juridica ce ne este transmisa va primi raspuns absolut gratuit! Ne puteti transmite problema dvs. prin intermediul site-ului nostru, completand formularul din sectiunea consultanta, iar un consultant specializat va va raspunde in cel mai scurt timp posibil. Aceasta este pagina: http://ljc.ro/consultanta-juridica/
   Va multumim!

 3. Legi-Jurisprudenta spune

  Stimata Doamna, orice intrebare sau problema juridica ce ne este transmisa va primi raspuns absolut gratuit! Ne puteti transmite problema dvs. prin intermediul site-ului nostru, completand formularul din sectiunea consultanta, iar un consultant specializat va va raspunde in cel mai scurt timp posibil. Aceasta este pagina: http://ljc.ro/consultanta-juridica/
  Va multumim!

 4. Lili Serpy spune

  Ce se intampla dupa ce una din parti a facut apel ( recurs) la divort? Cine te constrange sa mai stai cu cineva, cu care practic ai decis ca vrei altceva?

  1. Legi-Jurisprudenta spune

   Pentru mai multe detalii va rugam sa ne scrieti la pagina de consultanta a site ului nostru si un consultant va va raspunde!

 5. Avocat Florentina Ilisei spune

  Pentru toti cititorii care au adresat intrebari pentru rezolvarea cauzelor personale, va reamintim că aici se pot posta exclusiv comentariile(opinii personale) legate de subiectul articolului postat. Pentru orice nelamurire juridica sau speta concreta, va rugam ca, legat de toate aceste aspecte legale, sa adresati intrebarile direct pe site.ul http://ljc.ro/ – accesand acest link: http://ljc.ro/consultanta-juridica/ . Dupa ce veti adresa pe site-ul LJC intrebarile de interes pentru dvs., in cel mai scurt timp veti primi un raspuns calificat direct de la consultantii site-ului. Va multumim pentru disponibilitate si colaborare!

Spune ce crezi