E oficial! S-a desecretizat arhiva SIPA!

0

   Purtătorului de cuvânt al Executivului a declarat ca proiectul de hotărâre  privind desecretizarea arhivei SIPA s-a aflat în consultare publică timp de aproape un an.

“Hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe site-ul Ministerului Justiției încă de anul trecut, mai exact din 25.07.2016. Este și acum acest proiect postat pe site, deci condiția de consultare publică nu doar că este îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puțin, de un an”, a arătat Alina Petrescu.

Astfel, dupa ce lista cu persoanele care au avut acces la arhiva a fost publicata, noua comisie care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA va fi formată din cinci membri, doi numiți prin ordin al ministrului Justiției, din cadrul ministerului, doi propuși de Secretariatul General al Guvernului și unul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

  De altfel, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe ordinea de zi suplimentară. “E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern”, a declarat Grindeanu.

   La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate “în mod adecvat”.

“Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. (…) Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă. (…) În arhivă, probabil, că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri”, a spus Tudorel Toader, la începutul ședinței de Guvern.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.