Erdogan va avea puteri extinse:”Europa va plăti pentru ceea ce a făcut!”

0

  Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei “da” la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters. Rezultatele sunt neoficiale, a precizat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el.

Numărul de voturi pentru modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării, era cu 1,25 milioane mai mare decât numărul de voturi împotrivă. În momentul anunțului, mai erau de numărat doar 600.000 de voturi.

Guven a explicat că YSK a decis să ia în considerare și buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie, cu excepția cazurilor în care se dovedesc fraude. Motivul deciziei a fost numărul mare de plângeri privind lipsa ștampilei respective. Decizia a fost luată înainte de introducerea voturilor în sistem, iar membri ai Partidului Justiției și Dezvoltării, de guvernământ, precum și a principalei formațiuni de opoziție au fost prezenți în aproape toate secțiile și au semnat rapoartele.

Opoziția consideră această neregulă un semn de întrebare asupra valabilității rezultatelor, reamintește Reuters. Partidul Republican al Poporului cere renumărarea a până la 60% din voturi.

Reamintim faptul ca, intr-un discurs pronunțat la Izmir,  Erdogan a criticat din nou UE, cu care relațiile s-au tensionat în ultimele săptămâni după ce mai multe state membre au interzis mitingurile în favoarea sa.

“Europa va plăti pentru ceea ce a făcut. Cu voia lui Dumnezeu, problema Uniunii Europene va fi din nou pe masă după 16 aprilie (data referendumului)”, a declarat șeful statului, fără a preciza ce direcție s-a gândit să dea acestei probleme.

Procesul de aderare a Turciei la UE stagnează de mai mulți ani și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat luna trecută că reintroducerea pedepsei cu moartea va împiedica intrarea Turciei în UE.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.