Social-Juridic

Fumatul interzis

[kleo_restrict type=”guest”]

Fumatul interzis 

 Incepand cu data de 17 martie 2016 fumatul va fi interzis in spatiile publice. Legea 15/2016  – ”privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”

 • a introdus o serie de interdictii cu puternic impact social.

 Astfel, potrivit actualelor reglemantari:

[kleo_button title=”login pentru continuare” style=”primary” size=”lg” icon=”facebook” letter_spacing=”” el_class=”kleo-show-login”][/kleo_restrict]
[kleo_restrict]

Fumatul interzis 

 Incepand cu data de 17 martie 2016 fumatul va fi interzis in spatiile publice. Legea 15/2016  – ”privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”

 • a introdus o serie de interdictii cu puternic impact social.

 Astfel, potrivit actualelor reglemantari:

 • “Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.”
 • “Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.”
 • ”Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:

  a) să servească exclusiv fumatului;

  b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;

  c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;

  d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

  e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat»”

 

DE RETINUT: in mojloacele de transport in comun sunt interzise inclusiv tigaretele electronice

De asemenea, legea defineste notiunile de spatiu public inchis si spatiile inchise de la locul de munca:

 • ” spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”
 • spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”

        Mai mult decat atat, parintii fumatori vor trebui sa se abtina de la acest viciu in momentul in care vor scoate copiii la locurile de joaca:

 • ‘loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii’

 

CE EFECTE VA AVEA LEGEA ANTI-FUMAT?

 • Potrivit unui studiu derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul. Marea majoritate, 69%, declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti-fumat.
 • Studiul, realizat în perioada 21-25 ianuarie 2016, arată că 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.
 • În ceea ce priveşte vârsta fumătorilor, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.
 • Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

        Autoritățile au elaborat un draft (varianta finală va fi stabilită în urma consultării interinstituționale) cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți  dacă:

 • spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis”;
 • este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;
 • a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;
 • este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;
 • în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară
 • miroase a fum de țigară.

De asemenea, aceștia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

 • Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.
 • Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

CONSECINTE DIRECTE SI INDIRECTE:

 •  Practic, legea redefineşte sensul cuvântului închis. Se consideră închis spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

–   “Vor fi considerate “spații închise” acele spații care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea “peretului” trebuie să țină cont de ambele situații”, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/ 2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

 • Potrivit proiectului, în “firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine “loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis;
 • Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului. De asemenea, nu se va putea fuma nici în maşina de serviciu şi în taxi;
 • Iniţial va fi un şoc şi consumul va fi afectat, dar apoi clienţii restaurantelor/barurilor se vor obişnui.
 • Se estimeaza ca maxim 5% din restaurante şi cluburi vor fi afectate grav de această lege.
 • Va urma o uşoara creştere a cererii de spaţii cu terasă sau grădină, care va veni din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Aceşti operatori vor trebui să ofere condiţiile aferente fumatorilor, care probabil vor reveni în locaţii după câteva luni de absenţă – de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece.
 • Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor şi barurilor, decât asupra restaurantelor. (Se sustine ca ”Clientii vin la restaurant ca să mănânce, nu ca sa fumeze”…)
 • Pe de altă parte, un alt efect al legii antifumat este că se va depune un numar mare de cereri de spaţii de la companii care doresc să deschidă aşa numitele ”cluburi private de cigars şi trabucuri”, destul de des întâlnite în străinătate, în care nu poţi să intri decât dacă eşti membru.

SANCTIUNI:

 • pentru persoanele fizice amenda de la 100 la 500 lei

 • pe pentru persoanele juridice amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

     Din datele statistice, rezulta faptul ca –  aproximativ cinci milioane de români fumează. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

    Suntem sau nu de acord cu aceasta lege, aceasta se va pune in aplicare începand cu data de 17 martie 2016. Apreciem totusi ca legiuitorul ar fi trebuit sa acorde o mai mare atentie copiilor si sa introduca un text de lege care sa interzica fumatul si in masina atunci cand suntem in prezenta copiilor, asa cum spre exemplu exista in Marea Britanie. Cu siguranta ati observat mame care fumeaza in timpul sarcinii  sau al alaptarii bebelusului, astfel ca suntem convinsi ca nimic nu le va opri sa fumeze si in interiorul autovehiculului.

      Sa nu fim intelesi gresit, in echipa noastra exista atat fumatori cat si nefumatori. Unii agreeaza legea, altii o considera prea dura, constienti fiind  totusi ca anumite limitari trebuie impuse.

      Un lucru este cert, toti trebuie sa respectam legea in modalitatea in care a fost reglementată de către legiuitor!

    Ceea ce asteptam insa cu mare interes este sa observam daca inventivitatea specifica romanilor va gasi metode de evitare a restrictiilor. Noi suntem convinsi ca da, cel putin colegii nostri fumatori asa spera :)!!!

[/kleo_restrict]