Fumatul interzis

[kleo_restrict type=”guest”]

Fumatul interzis 

 Incepand cu data de 17 martie 2016 fumatul va fi interzis in spatiile publice. Legea 15/2016  – ”privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”

 • a introdus o serie de interdictii cu puternic impact social.

 Astfel, potrivit actualelor reglemantari:

[kleo_button title=”login pentru continuare” style=”primary” size=”lg” icon=”facebook” letter_spacing=”” el_class=”kleo-show-login”][/kleo_restrict]
[kleo_restrict]

Fumatul interzis 

 Incepand cu data de 17 martie 2016 fumatul va fi interzis in spatiile publice. Legea 15/2016  – ”privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”

 • a introdus o serie de interdictii cu puternic impact social.

 Astfel, potrivit actualelor reglemantari:

 • „Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.”
 • „Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.”
 • ”Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:

  a) să servească exclusiv fumatului;

  b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;

  c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;

  d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;

  e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat»”

 

DE RETINUT: in mojloacele de transport in comun sunt interzise inclusiv tigaretele electronice

De asemenea, legea defineste notiunile de spatiu public inchis si spatiile inchise de la locul de munca:

 • ” spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”
 • spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”

        Mai mult decat atat, parintii fumatori vor trebui sa se abtina de la acest viciu in momentul in care vor scoate copiii la locurile de joaca:

 • ‘loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii’

 

CE EFECTE VA AVEA LEGEA ANTI-FUMAT?

 • Potrivit unui studiu derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondenții care ies în localuri minim o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul. Marea majoritate, 69%, declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti-fumat.
 • Studiul, realizat în perioada 21-25 ianuarie 2016, arată că 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.
 • În ceea ce priveşte vârsta fumătorilor, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.
 • Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

        Autoritățile au elaborat un draft (varianta finală va fi stabilită în urma consultării interinstituționale) cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care se află în prezent în proces de definitivare. Potrivit documentului, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți  dacă:

 • spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate „Fumatul interzis”;
 • este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii;
 • a fost introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară;
 • este afișat numărul de telefon și site-ul de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii;
 • în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară
 • miroase a fum de țigară.

De asemenea, aceștia au dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

 • Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.
 • Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

CONSECINTE DIRECTE SI INDIRECTE:

 •  Practic, legea redefineşte sensul cuvântului închis. Se consideră închis spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

–   „Vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea „peretului” trebuie să țină cont de ambele situații”, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/ 2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

 • Potrivit proiectului, în „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis;
 • Spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului. De asemenea, nu se va putea fuma nici în maşina de serviciu şi în taxi;
 • Iniţial va fi un şoc şi consumul va fi afectat, dar apoi clienţii restaurantelor/barurilor se vor obişnui.
 • Se estimeaza ca maxim 5% din restaurante şi cluburi vor fi afectate grav de această lege.
 • Va urma o uşoara creştere a cererii de spaţii cu terasă sau grădină, care va veni din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Aceşti operatori vor trebui să ofere condiţiile aferente fumatorilor, care probabil vor reveni în locaţii după câteva luni de absenţă – de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece.
 • Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor şi barurilor, decât asupra restaurantelor. (Se sustine ca ”Clientii vin la restaurant ca să mănânce, nu ca sa fumeze”…)
 • Pe de altă parte, un alt efect al legii antifumat este că se va depune un numar mare de cereri de spaţii de la companii care doresc să deschidă aşa numitele ”cluburi private de cigars şi trabucuri”, destul de des întâlnite în străinătate, în care nu poţi să intri decât dacă eşti membru.

SANCTIUNI:

 • pentru persoanele fizice amenda de la 100 la 500 lei

 • pe pentru persoanele juridice amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

     Din datele statistice, rezulta faptul ca –  aproximativ cinci milioane de români fumează. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

    Suntem sau nu de acord cu aceasta lege, aceasta se va pune in aplicare începand cu data de 17 martie 2016. Apreciem totusi ca legiuitorul ar fi trebuit sa acorde o mai mare atentie copiilor si sa introduca un text de lege care sa interzica fumatul si in masina atunci cand suntem in prezenta copiilor, asa cum spre exemplu exista in Marea Britanie. Cu siguranta ati observat mame care fumeaza in timpul sarcinii  sau al alaptarii bebelusului, astfel ca suntem convinsi ca nimic nu le va opri sa fumeze si in interiorul autovehiculului.

      Sa nu fim intelesi gresit, in echipa noastra exista atat fumatori cat si nefumatori. Unii agreeaza legea, altii o considera prea dura, constienti fiind  totusi ca anumite limitari trebuie impuse.

      Un lucru este cert, toti trebuie sa respectam legea in modalitatea in care a fost reglementată de către legiuitor!

    Ceea ce asteptam insa cu mare interes este sa observam daca inventivitatea specifica romanilor va gasi metode de evitare a restrictiilor. Noi suntem convinsi ca da, cel putin colegii nostri fumatori asa spera :)!!!

[/kleo_restrict]

Citește și Mai multe de acelasi autor

71 Comentarii

 1. Madalina Andrei spune

  …in sfarsit ceva bun!…si ar mai fi cate ceva de interzis a se face in spatiile inchise publice 🙂

 2. Maria Cete spune

  Problema asta trebuia rezolvata urgent ,altceva mai important na gasit,,asta era cea mai mare problema din tara noastra!

 3. Orosz Ramona spune

  nu au ce face,vine vara trebuie bani pt calatorii gratuite din tara,si trebuie bani pt pensie suplimentara.ROMANIA TARA HOTILOR SI AL CORUPTIEI!pt ei ce lege si pedeapsa ar trebui?

 4. Erika Wagner spune

  Vi se pare acceptabil sa se fumeze in scoli, domnilor care sunteti atat de frustrati de legea care ar avea ca scop protejarea sanatatii copiilor dumneavoastra? Da, ar fi buna o lege antifurt dar si cea antifumat este oportuna.

  1. Inge Creanga spune

   Dar pe timpu nostru nu se fuma Doamna ?Asta nu anseamna ca noi elevi ne faceam de cap acum copii nu mai au cei sapte ani de acasa asta e problema

  2. Erika Wagner spune

   Inge Creanga Din păcate nu doar elevii fumează în instituțiile de învățământ. Aici băteam acel apropo.

  1. Ilie Gelu spune

   Pe bune???Stii ca masina ta produce mai multe noxe daunatoare decat un fumator intru-n an de zile ?Si asta doar cat o pornesti si iesi cu ea din parcare.

 5. Ilie Gelu spune

  Vai de mine cati IPOCRITI vad mai sus:)))) bai nefumatorule tu stii ca atunci cand iti pornesti rasnita de masina si iesi cu ea din parcare ai emanat mai multe noxe decat un fumator care fumeaza un pachet de tigari intru-n an intreg??????? Deci spre surprinderea voastra asta e cuvantul care va caracterizeaza IPOCRIT.

 6. Avocat Florentina Ilisei spune

  Dragi cititori, sa nu ne tensionam inutil; toti aveti dreptate in sensul ca trebuie respectate drepturile tuturor si nu trebuie sa existe discriminare intre cei care iubesc tutunul si cei care nu-l agreeaza. Va propun sa asteptam sa se publice si normele de implementare si aplicare a Legii antifumat! De interes va fi cum se va pune in aplicare aceasta lege si cine va supraveghea respectarea ei, respectiv ce vor avea voie sa faca sau nu politistii locali(tot ei vor da si sanctiunile)…anticipez posibile abuzuri atat din partea autoritatilor cat si a persoanelor inzestrate din plin cu ”simt civic”, daca nu vor exista niste criterii clare de implementare a legii. …Ce sa mai spunem de amatorii de apeluri ”112” – care vor avea ocazia sa-si ”toarne” (ca in anii ”80) vecinii care detin sedii de firme in apartamente de bloc si mai aprind o tigara din cand in cand, in apartamentul cu pricina sau chiar pe scara blocului…

 7. Gelu Lutai spune

  Daca se doreste in mod sincer protejarea sanatatii,trebuie interzis tutunul,producerea lui ! Atunci nu mai este nevoie de vinatoarea de vrajitoare !

 8. Papillon France spune

  Fratiilor mai trebuie o lege ptr alcol,una ptr sex si dak ne lasam si de asta,numai avem nimic,trebuie sak cautam pe pop2

 9. Ana Oltea Maniu spune

  1/2 milion de someri (personalul localurilor , furnizori de produse si personalul auxiliar ) Cafenelele sunt locuri in care se si fumeaza, barurile si cluburile de noapte -idem ! Acolo nu se duc mamici si tatici cu copilasi !

 10. Doina Serban spune

  Proasta asta cu legea trebuia sa mearga sa verifice primadata alimentele care sunt in comert pt ca mancam otrava si ei ii pasa cine si unde fumeaza nenorocita astia in parlament voe sa is faca o camera pt fumat ce ziceti ii lasati?

 11. Ioan Fuiorea spune

  DIN TOTII DOMNII PARLAMENTARI CARE VIN LA TV NU AM AUZIT SA SPUNA DA DOMNULE NU MAI FABRICAM TIGARETE NU MAI CULTIVAM TUTUN SI SA REZOLVAT PROBLEMA

  1. Ana Oltea Maniu spune

   Eu as distruge intoleranta , fiecare baga in gura ce vrea, unii baga ….{” sug acadele „. , altii mancare prea multa, bautura in exces, iar pe unii ii freaca grija de ceea ce baga altii in gura si sunt cei mai nefericiti ! Bucurie ieftina , pe masura meschinariei proprii

 12. Gusa Constantin spune

  As vrea sa stiu ce fac eu cand vad ca se fumeaza intr-un loc public inchis. Unde telefonez sau pe cine contactez?

  1. Augustin Cristian Petrescu spune

   211! Politia, pompierii…! Sa trimita urgent echipaje la fata locului ca numai ei pot da amenzi!!! Casele pot arde in timpul asta iar ceilalti infractori pot zburda in voie…bineinteles…daca nu sunt fumatori!)))

 13. Petre Stamate spune

  Gusa Constantin, da un telefon la balamuc sa vina sa te ia. uite ca ai traiat si pana acum fara sa te afecteze ca altu fumeaza. de ce nu dai tu un telefon sa reclami ca statul iti da mancare chimizata, ca nu iti da un salariu decent, ca nu se recupereaza milioanele furate de hoti din parlament si guvern? uite ce te framanta pe tine de grija altora.

 14. Badea Cris spune

  sint impotriva fumatului in public…. dar acum se exagereaza. Va dati seama cite locuri de munca se vor inchide iarasi?

 15. Luca Doina spune

  oamenii mor in spitale fiindca sanatatea si invatamintul sunt la pamint si cei care ne conduc fura de vreo 26 de ani nestingheriti.o sa ne taie si aerul si sperantele.oare cit mai poate rabda rominul saracul. acu ne fura ochii cu legea anti fumat apoi incep alegerile si uite asa se mai fura ce mai este

 16. Adi Mafiotul spune

  Sunt de acord 😉 Cu banii care ii dati in fiecare zi pe tigari cate 20 lei ii strangeti si in 5 ani va luati BMW

 17. Terentiov Romi spune

  si cu aceasta lege s-a rezolvat toate in Romania de acum vom trai mai bine nuvom mai auzii de saracie si alte probleme

 18. Fanica Mircea spune

  Stiti cine o sa incalce primii legea asta de rahat? Cei de au votat o si pe ei n-o sa-i amendeze nimeni!

 19. Emanuel Petrica Manu spune

  Nu se va lasa lumea de fumat ,singura problema va fi doar a patronilor ce au restaurante ,baruri si cafenele ,Tigari se gasesc la magazin asta nu poate sa interzica nimeni sa numai cumparam ,Este buna legea ,dar mai trebuie lucrata putin ,

 20. Florin Danezul spune

  Bravo, excelent, , o lege noua pentru libertatea omului. Aplauze, spectacolul continua. Urmeaza ……

 21. Gartan Gabriela spune

  Cu aceasta lege au rezolvat toate problemele de sanatate ale populatiei . Teminase toate reglementarile pt un trai decent in Romanica si problema taierii padurilor .si mai ramasese problema unde fumeaza omul. Maine piomaine o sa dea o lege pt a ne opri sa mai mergem la WC

 22. Vasile Dantis spune

  Foarte bine si pe aceasta cale îi felicit pe parlamentari ca a dat aceasta lege anti fumat…

Spune ce crezi