Social-Juridic

HARTUIREA in noul cod penal

 

H A R T U I R E A

 

în timpul Codului Penal vechi (1968)HARTUIREA                                   

 

în timpul Codului Penal Nou (2014)
COD PENAL NOU

 

CE A REGLEMENTAT NOUL COD PENAL CU PRIVIRE LA HĂRȚUIRE?

 

Codul Penal anterior reglementa doar hartuirea sexuală.

Având în vedere diversitatea pe care o poate îmbrăca hartuirea unei persoane, legiuitorul a decis să pedepsească în Noul Cod Penal, hărțuirea unei persoane prin urmărirea, supravegherea acesteia, dar și hărțuirea telefonică,

 • reglementând la articolul 208 din Noul Cod Penal, infracțiunea de hărțuire în cadrul celor contra libertății persoanei, alături de lipsirea de libertate în mod ilegal și de șantaj.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

hartuirea

În accepțiunea legiuitorului, HARTUIREA – art. 208 NCP constă în:

(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

HARTUIREA PRIN TELEFON SE PEDEPSEȘTE ÎNCEPÂND CU 1 FEBRUARIE 2014!

 hartuire 2

 

 

         Tehnica a avansat foarte mult față de Codul Penal din 1968. Deși în timp a suferit anumite modificări, până în 2014 legiuitorul nu pedepsea sub nicio formă „glumele proaste” pe care mulți semeni le fac prin apeluri telefonice, mesaje scrise (sms) sau e-mail. Este nedemn să te ascunzi în spatele ecranului unui calculator și să trimiți mesaje în mod repetat către o persoană, mesaje care îi creează destinarului o stare de teamă; din păcate multe personae dau dovadă de lașitate și procedează în acest mod.

         Prin această nouă infracțiune de hărțuire prin telefon mă gândesc la cazul unei persoane care, dacă ar păți așa ceva începând cu 1 februarie 2014, are acum baza legală pentru a-și face dreptate.

 • În acest caz, probele pe care le-ar putea aduce cei în cauză ar fi – lista detaliată a apelurilor primite în mod repetat plus o expertiză medicală de specialitate care ar fi probat cât de afectată a fost starea de sănătate a persoanei supuse tirului de telefoane și amenințări! O astfel de situație are de azi înainte rezolvare!

            În anumite cazuri se poate identifica cine este autorul apelurilor telefonice, însă în cazul în care o persoană este sunată de pe număr neidentificat sau de pe un număr care se dovedește a fi o cartelă ( caz în care nu se poate afla al cui este), va fi greu de găsit vinovatul acestor glume!

 

ATENTIE ! 

 • acțiunea penală se pune în mișcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

Cum poti depune plangere impotriva unui hartuitor?

hartuire 3

    Conform noului Cod de procedura penala, in vigoare tot din 1 februarie, actiunea penala impotriva infractorului poate incepe doar dupa ce victima harturii depune o plangere prealabila.

 • Plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului doar de catre persoana vatamata sau prin mandatar (mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii). Daca este facuta in scris, plangerea trebuie semnata de persoana vatamata sau de mandatar;
 • Plangerea poate fi facuta si oral, situatie in care continutul acesteia se consemneaza intr-un proces verbal de catre cel care o primeste. Mai mult decat atat, potrivit NCPP, plangerea se poate transmite si in forma electronica, adica prin e-mail, insa numai daca este certificata prin semnatura electronica, in conformitate cu prevederile legale;
 • Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute;
 • In cazul persoanelor juridice, domiciliul petitionarului va fi inlocuit de datele firmei: denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori conventional;
 • Pentru persoana lipsita de capacitatea de exercitiu, plangerea se poate face de reprezentantul sau legal. Persoana cu capacitate de exercitiu restransa poate face plangere cu incuviintarea persoanelor prevazute de legea civila.

DE RETINUT!

 • Conform NCPP,plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.
  • Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data cand reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei;
 • Chiar daca victima introduce plangerea la organul judiciar necompetent, ea va fi in continuare considerata valabila. Astfel, ea va fi transmisa mai departe, pe cale administrativa, organului judiciar competent.

 

CUM MĂ APĂR DE HARTUIREA PE INTERNET?

hartuire 4

          Transmiterea de ameninţări reprezintă un aspect foarte important al hărţuirii din mediul virtual. În general, ameninţările au ca scop inducerea unei stări de nesiguranţă, frică şi temeri,  care pot avea finalitate nedorită. Deoarece, de multe ori nu cunoşti personal individul care te ameninţă, nu poţi fi sigur nici asupra realelor intenţii, deci starea de teamă poate fi accentuată.

IMPORTANT!    Atunci când ameninţarea are ca scop dobândirea unui folos material sau de altă natură, în schimbul nedivulgării in mediul on-line a unor informaţii sau imagini/filme compromiţătoare, este vorba de şantaj. În Noul Cod Penal sunt prevăzute distinct ca infracţiuni, atât ameninţarea (art. 206), cât şi şantajul (art. 207).

          Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia concretă, organele de poliţie nu au de unde să o cunoască. Aşadar este necesar să introduci o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, în cazul în care eşti victima uneia dintre situaţiile:

 • injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene adresate pe reţele de socializare, forumuri, site-uri sau blog-uri care permit funcţii de comentare a postărilor, ştirilor, articolelor etc.;
 • Injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene transmise prin mesagerie electronică (e-mail);
 • Injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene transmise prin mesagerie instant, de tip messenger sau chat.

      ÎN CONCLUZIE, tot ceea ce ai de făcut este să redactezi o plângere prealabilă către organele de urmărire penală. Pentru a determina, însă, în ce măsură este vorba sau nu de hărţuire, intervin multe aspecte de ordin subiectiv, de aceea recurgerea la plângerea prealabilă pentru această infracţiune, trebuie să fie bine întemeiată pentru a fi luată în considerare.

     ATENTIE! 

Atunci când victima hărţuirii în mediul virtual este minor, aceasta trebuie însoţită la poliţie pentru plângerea prealabilă de către părinţii săi sau tutorele desemnat legal.

RECOMANDARE:      în cazul mesageriei electronice şi a celei instant să recurgi la mijloacele suplimentare de filtrare şi blocare ale aplicaţiilor respective, pentru a fi ferit de corespondenţa nedorită sau/şi mesajele injurioase. Dacă totuşi nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, ideal este să o salvezi, pentru a o avea ca mijloc de probă.

 

CONSECINȚELE HĂRȚUIRII:

       Victimele supuse unor astfel de tipuri de hărţuire suferă abuzuri de natură psihică, mai ales (spre deosebire de bullying-ul „convenţional”, unde pot apărea şi abuzuri fizice). Nu de puţine ori, victimele cyber-bullying-ului îşi pierd sentimentul de siguranţă, încredere în sine, se confruntă cu ruşine, temeri, frică, creşterea anxietăţii şi a stresului, dublate de scăderea capacităţii de concentrare, retragerea din viaţa socială, schimbări importante în comportament, odihnă sau apetit, depresii, pentru ca-n variantele cele mai grave şi radicale, finalitatea să fie suicidul (din păcate, tot mai des). Victimele sunt, de regula, copiii, adolescenţii şi tinerii, prin creşterea accesibilităţii la mediul virtual, dar sunt numeroase cazurile de hărţuire şi în rândul adulţilor, în special al femeilor.

OBSERVAȚII Și CONCLUZII

 • În mod cu totul inexplicabil, în noul Cod penal nu s-a menționat nimic despre hărțuirea morală la locul de muncă sau mobbingul.

          Într-o societate care a împrumutat tiparul societăților din vest și din America, consider că  presiunile morale la care poate fi supus un angajat sunt imense!

 • Se impune reglementarea acestui tip de hărțuire pentru a putea fi identificat, combătut și pedepsit, pentru a se clarifica ce probe se pot aduce pentru a demonstra că ai fost victima hărțuirii morale. Mobbingul afectează calitatea muncii angajatului supus acestui tip de hărțuire, dar și pe cea a colegilor săi care asistă la astfel de scene.
 • Faptul că legiuitorul a omis și în acest cod să reglementeze hărțuirea morală, va încuraja acest tip de comportament și va afecta calitatea muncii multor angajați.

hartuire 5 

 

VA URMA!