Hipertensiunea arterială – alimentele care trebuie evitate
Hipertensiunea arterială. Dacă ai probleme cu inima şi suferi de tensiune, ar fi indicat ca din regimul tău de viaţă să excluzi unele alimente care îţi pot denatura boala. Află ce nu e bine să mănânci.
Laptele
Laptele este bogat în grăsimi care se pot depune pe pereţii arterelor. De asemenea, în acesta se mai găseşte şi o cantitate de sodiu, mai mică ce-i drept ca în alte alimente procesate, dar care, pe o perioadă îndelungată, poate da disfuncţionalităţi ale inimii. Încearcă să limitezi consumul de lapte la maximum 250 ml pe săptămână.
Brânzeturile
Brânza prelucrată, din comerţ, este împachetată cu o cantitate mare de sare pentru a-i da gustul acela inconfundabil. În timp ce unele soiuri mai pot fi consumate în cantităţi moderate, cum ar fi mozarella sau emmentaler, brânza cheddar şi feta ar trebui evitate de către cardiaci.
Carnea procesată
Există două motive pentru care carnea procesată nu este indicată persoanelor cu afecţiuni cardiace, mai ales dacă suferă de tensiune arterială. În primul rând, carnea conţine o mulţime de conservanţi, substanţe care conţin sodiu şi cresc riscul de infarct. În al doilea rând, carnea procesată creşte concentraţia de grăsimi şi duce la creşterea nivelului colesterolului şi, implict, a tensiunii arteriale.
Supele la conservă / plic
Sunt simplu de făcut și nu sunt consumatoare de timp, însă sunt pline de sare. Cele la plic sunt pline și de E-uri. Multe supe au peste 900 mg de sodiu / porție. Cea mai bună opțiune este să vă faceți puțin timp și să gătiți acasă.
Pizza congelată
Toate tipurile de pizza au un conținut ridicat de sare, însă cele congelate sunt cele mai periculoase. Pentru a menține gustul pizzei după ce a fost preparată producătorii adaugă foarte multă sare și de obicei o șesime dintr-o pizza congelată poate conține 1000 mg de sodiu sau mai mult.
Murăturile
Deşi sunt gustoase şi savurate cu diverse măncăruri, murăturile conţin foarte multă sare folosită în momentul conservării, de aceea nu sunt indicate pentru cardiaci. Orice persoană care suferă de tensiune arterială ar trebui să evite, pe cât posibil, consumul murăturilor şi să mănânce mai degrabă o salată din legume proaspete.
Alimente cu zahăr
Prea mult zahăr duce la obezitate şi diabet. Dar poate nu ştiai că o cantitate mare de zahăr ar putea provoca şi creşterea tensiunii arteriale, motiv pentru care e bine să stai departe de dulciuri şi produse îndulcite. Alege, în schimb, un fruct proaspăt sau un compot care conţine mai puţine zaharuri.
Alcoolul
Alcoolul reprezintă o sabie cu două tăișuri. O cantitate mică spre moderată poate să scadă tensiunea arterială, dar o cantitate mai mare de alcool o poate crește chiar și în cazul persoanelor care beau ocazional. Consumul regulat de alcool poate produce probleme pe termen lung în ceea ce privește tensiunea arterială.
Cafeaua și produsele cu cofeină
Dacă aveți hipertensiune sau prehipertensiune poate este momentul să limitați consumul de cafea și produse ce conțin cofeină (ceaiuri, băuturi de tip cola, suplimente alimentare etc.).
Hipertensiunea arterială, din spusele doctorului Bubnovsky, este boala secolului. Cu ea încep dezvoltarea aritmiilor, afecțiunilor ischemice ale cordului, tromboembolismele și chiar diabetul zaharat de tipul II.
Se întâmplă toate aceste pentru că inima, mai exact musculatura cordului – miocardul, nu face față volumului și vitezei de circulației a sângelui.
Potrivit datelor OMS, afecțiunile cardiovasculare sunt cauza principală de moarte prematură în întreaga lume, nici dintr-o altă cauză nu mor atâția oameni zilnic.
Profesorul afirmă că, în loc ca bolnavului hipertensiv să-i fie prescrise o multitudine de preparate hipotensive, care mențin eliberarea sângelui din inimă, merită analizat stilul de viață al pacientului, pentru a afla ce a dus la apariția hipertensiunii.
Doctorul Bubnovsky este convins că: ”Nici un cardiolog din lume nu poate să-mi prezinte vreun pacient care s-a tratat de hipertensiune arterială, doar prin simplul fapt că și-a administrat preparate medicamentoase. Adică, inițial, tensiunea arterială este ținută în frâu cu o pastilă, iar mai apoi – cu o mână de medicamente…” Desigur că există și cazuri acute în care este necesar și chiar vital să se ia preparate medicamentoase, însă nu sistematic.
Potrivit datelor OMS, anual în lume mor 17,5 milioane de persoane ca urmare a afecțiunilor cardiovasculare.
Pentru a mentine sanatatea inimii cel mai important aspect este legat de dieta. Aceasta trebuie sa fie bazata pe fructe, legume, cereale integrale, peste si fructe de mare, lactate degresate si carne slaba. Aportul din exterior de acizi grasi Omega-3 din ulei de peste este, de asemenea, esential pentru buna functionare a inimii.
Conform studiilor, uleiul de peste reducere dramatic colestrolul si contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Recomandarea noastra este uleiul de krill Korill care este obtinut dintr-o specie de crustacee ce traieste in Oceanul Antarctic, recunoscut pentru apele sale curate si pure.
In plus uleiul de krill Korill contine cel mai puternic antioxidant marin cunoscut, numit astaxantin, fapt ce il face de 40 de ori mai eficient decat Omega 3 clasic.
Pe de alta parte, pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, se recomanda minim 30 de minute de activitate fizica pe zi si combaterea obezitatii, o conditie asociata cu bolile de inima.
Pentru a vedea care sunt alimentele care scad tensiunea arterială puteți consulta acest articol.