ICCJ: cine trebuie amendat pentru lipsa rovinietei?

0

In sedinta din 5 martie 2018 Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit faptul ca, in cazul unei mașini care are un nou proprietar, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă si nu vechiul proprietar.

Inalta Curte prin deciziile pronuntate in recursurile in interesul legii are rolul de a solutiuna probleme de drept care in practica judiciara primesc o interpretare diferita.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenței sale. – art.126 alin. 3 din Constitutie

In concret, in cazul de fata, unele instante considerau ca vechiul proprietar al masinii este obligat sa achite amenda pentru lipsa rovinietei, in timp ce alte instante considerau ca noul proprietar trebuie sanctionat.

Astfel, instanta suprema ”stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 8 alin. (1), raportat la art. 7 şi art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare:

– în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă;

– dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun.”

Important de retinut este faptul ca atunci cand proprietarul anterior al masinii este amendat pentru lipsa rovinietei, acesta trebuie sa demonstreze ca a transferat dreptul de proprietate, respectiv ca a înstrainat/vandut masina,

Decizia nr. 4/2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie va deveni obligatorie pentru toate instantele judecatoresti din momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

”Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.” – art. 517 alin. 4 din Codul de procedura civila.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.