Inalta Curte: Conducerea unui tractor fara permis nu este infractiune

Potrivit Deciziei pronuntate in şedinţa din 12 aprilie 2017, de catre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală in dosarul nr. 347/1/2017, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal.
Astfel, Inalta Curte in urma sesizarii formulate de Curtea de Apel Timişoara, prin care se solicia pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal”, a stabilit faptul ca
in interpretarea noțiunii de „autovehicul”, prevăzută de art.334 alin.1 din Codul penal şi art.335 alin.1 din Codul penal, raportat la art.6 pct.6 şi pct.30 din O.U.G. nr.195/2002, modificată şi completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal.
Reamintim faptul ca, Curtea Constitutionala, pe de alta parte, a considerat ca fapta de a conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat. Curtea Constitutionala a admis excepţia de neconstituţionalitate privind pedeapsa închisorii de la unu la cinci ani pentru conducerea fara permis pe motiv că soluţia legislativă din Codul penal nu include în categoria autovehiculelor şi tractoarele agricole sau forestiere.
Din aceeasi categorie
Cum trebuie interpretate cele doua decizii
Inalte Curte are rolul de a interpreta si lamuri legea in functie de reglementarile legale existente. Astfel instanta suprema a analizat dispozitiile legale in vigoare, in sensul ca potrivit art. 6 pct 6 din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:
notiunea de autovehicul reprezinta orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule;
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala are rolul de analiza daca legile in vigoare sunt in acord cu Constitutia. Astfel, instanta tocmai pe acest text legal care considera ca tractorul agricol/forestier nu este autovehicul a apreciat faptul ca infractiunea prevazuta de art. 335 alin. (1) din Codul penal (Conducerea unui vehicul fără permis de conducere) este neconstitutionala intrucat nu include si tractorul agricol sau forestier.