Inalta Curte – Decizia nr. 20/2016 integrala cu privire la divortul amiabil

0

S-A PUBLICAT IN M.O. DECIZIA PRIN CARE INSTANTA SUPREMA A STABILIT FAPTUL CA:

“acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei care urmează să soluţioneze acţiunea de divorţ trebuie să fie exprimat expres.”

Atunci cand ambele parti se inteleg divortul poate avea loc prin intermediul
               – instantei de judecata conform art. 374 Cod civil
          „Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.”

Potrivit art. 915 alin. 2 din Codul de procedură civilă

“Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.”

PRIN URMARE ESTE IMPORTANT DE RETINUT FAPTUL CA:

  • in situatia in care atat reclamantul/reclamata cat si paratul/parata nu locuiesc in tara si atunci cand partile se inteleg cu privire la instanta la care va urma sa se judece divortul, acordul cu privire la alegerea instantei trebuie sa fie exprimat in mod expres.

“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, în consecinţă:

În interpretarea și aplicarea art. 915 alin. (2) din Codul de procedură civilă, stabilește că acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei care urmează să soluţioneze acţiunea de divorţ trebuie să fie exprimat expres.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.”

MOTIVAREA in esenta a Inaltei Curti:

    “În concluzie, este necesar ca acordul părţilor, prevăzut de art. 915 alin. (2) din Codul de procedură civilă, cu privire la alegerea instanţei care urmează a soluţiona acţiunea de divorţ să fie exprimat expres, în formă scrisă, iar, în situaţia în care litigiul este pendinte, şi verbal în faţa instanţei. În ambele cazuri, manifestarea de voinţă a părţilor în sensul opţiunii pentru o anumită instanţă trebuie să rezulte explicit fie din cuprinsul convenţiei, fie din susţinerile formulate în scris sau oral în faţa instanţei de judecată.”

In concret, pentru a fi aplicabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie sa fie indeplinite trei conditii:

  • partile sa nu locuiasca in Romania;
  • partile sa accepte divortul prin acord;
  • partile sa fie de acord cu privire la alegerea instantei care va urma sa judece cererea de divort.

CITESTE INTEGRAL DECZIA nr. 20/2016

CITESTE SI ARTICOLUL NOSTRU DESPRE DIVORT

VEZI UN MODEL EXPLICIT DE CERERE DIVORT PRIN ACORDUL PARTILOR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.