Pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care deranjeaza vecinii!

0

    Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice prevede atributii sporite nu doar in ceea ce priveste politistii. De asemenea, proiectul modifica  si o serie de prevederi referitoare la cei care tulbură liniștea locatarilor din bloc.

  In concret, potrivit  art. 9 indice 1 – Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activitățile contravenționale prevăzute la art. 2 pct. 25, 26 sau 27, continuă să săvârșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

   Astfel,  initial pentru înălcarea normelor de conviețuire socială, se va acorda o amenda de la 500 la 1.500 lei. Precizam ca în actualul act normativ amenda este de la 100 la 500 lei.  Ulterior, in cazul in care activitatile contraventionale continua organele de politie pot initia constituirea unui dosar penal.
Faptele se referă la producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, strigăte sau larmă, tulburarea liniștii între orele de odihnă, organizarea de petreceri și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor, inclusiv de restaurante/terase aflate în imediata vecinătate a uui imobil. 

Prin urmare, pe langa faptul ca amenzile contravenționale se vor majora, cei care vor  ignora avertizările polițiștilor vor putea fi cercetați penal pentru astfel de fapte, conform proiectului, indiferent dacă vorbim de simplii cetateni sau de societati comerciale.

Un alt articol introdus  in cadrul proiectului de lege este cel care se referă la interzicerea accesului persoanelor/vehiculelor, de către polițiști, în anumite spații, dacă activitatea normală ar fi afectată.
De asemenea, o  prevedere noua va da dreptul polițiștilor “să acceseze bazele electronice de date ale poliției sau ale altor organe ale administrației de stat, precum și sistemele de supraveghere a spațiilor publice, doar în scopul prevenirii şi combaterii altor fapte ilegale, precum şi al menținerii ordinii și siguranței publice”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.