Instanta Suprema a decis: politistii locali nu pot da amenzi!

0

  Asa cum am relatat intr-un articol precedent, Acocatul Poporului  a promovat un recurs in interesul legii prin intermediul caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie sa lamureasca problema de drept referitoare la faptul daca politistii locali pot avea competente date prin lege politistilor rutieri.

   In concret, problema de drept facea trimitere la urmatoarea situatie – daca politistii locali pot sanctiona necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus.

   Prin Decizia pronuntata in data de 19 iunie Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat faptul ca “doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.”

   Aceasta problema de drept trebuia lamurita intrucat asa cum arata Avocatul Poporului “unele instanțe au apreciat că procesele verbale întocmite de poliţia locală respectă dispoziţiile legale cu recunoașterea competenței funcționale a polițiștilor locali de a constata contravențiile menționate și a aplica sancțiuni, în vreme ce alte instanțe nu au recunoscut această competență, iar o altă categorie de instanțe a apreciat că procesele-verbale întocmite de către poliția locală sunt legale, dar nu s-a pronunțat în mod expres asupra competenței poliției locale de a constata contravențiile.”

Iata minuta integrala a deciziei nr. 11/2017 pronuntata de Instanta Suprema:

“Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 iunie 2017.”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.