Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din nou din magistratură

0

Camelia Bogdan a fost exclusă din nou din magistratură, transmite Antena 3. Secția de judecători CSM a decis din nou excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, decizia fiind luată în unanimitate.

„În şedinţa de azi, 2 aprilie 2018, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti”, se arată într-un comunicat publicat luni de CSM, pe site-ul instituției.

CSM transmite că decizia de excludere a Cameliei Bogdan a fost luată „în temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) din acelaşi act normativ – „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Pe 24 martie 2017, Inspecţia Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii începerea cercetării disciplinare faţă de judecătoare Camelia Bogdan, pentru nerespectarea repartizării unui dosar.

Potrivit IJ, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară împotriva acesteia pentru încălcarea dispoziţiilor art. 99 lit.o) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu privire la nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

În mod concret, Camelia Bogdan, fostă judecătoare la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care iniţial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu.

După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizaţi fiind şi notarul Jan Andrei, soţul Laurei Andrei, şefa Tribunalului Bucureşti.

Prima dată, aceasta a fost exclusă din magistratură pe 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit atunci faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

Ulterior, magistratul a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018.

Ședința CSM din 8 ferbuarie 2017, în care s-a luat decizia, a avut loc la un an după ce Grupul de Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică,  a publicat documente care arată că, în timp de judeca dosarul ICA, judecătoarea Camelia Bogdan ar fi primit 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii, parte în dosar. Mai mult, potrivit GIP, judecătoarea a petrecut și un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov, tot pe banii ministerului.

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a declarat că decizia de luni a CSM de excludere din magistratură este ilegală și nu se bazează pe nicio probă.

Aceasta spune că va face recurs și nu are emoții că va câștiga deoarece a respectat practica CEDO.  Aceasta afirmă că ceea ce i se întâmplă este “o execuție” și a făcut plângere penală, urmând să alerteze și comunitatea internațională.

“Este o decizie ilegală, care nu se bazează pe nicio probă. Practic de data aceasta am fost acuzată că am intrat în locul unui coleg care dispusese citarea unor martori cu mandate de aducere. Am judecat un rechizitoriu aflat pe rolul Curții de Apel București. Este vorba despre falimentul firmei Ultra Pro Computers.

Colegiul de Conducere mi-a repartizat acest dosar prin hotărâre și se punea problema dacă se prezintă martorii, dacă trebuie să-i audiez sau să-i trimit acasă. Nu există niciun temei legal ca să-i trimit acasă odată prezenți în fața instanței.

Eu i-am audiat, am aplicat principiile continuității și nemijlocirii astfel cum au fost transpuse în jurisprudența CEDO, care obligă ca judecătorul care audiază nemijlocit probele să dispună soluția, și am fost exclusă din magistratură.

Practica la noi este ca aceste dosare să se amâne. Practica CEDO este ca aceste dosare să nu se tergiverseze, iar soluția să fie pronunțată de un judecător care a administrat probele. De aceea eu nu am nicio emoție. Mă duc la Înalta Curte și, dacă în cel mai rău caz se va aplica o sancțiune, defilez la CEDO”, a declarat Camelia Bogdan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.