Lapte vegetal Vs Lapte de vacă. Beneficiile consumului de lapte vegetal.

0

 

 

      Laptele vegetal are consistenţa şi culoarea unui lapte de origine animală, dar are în componenta sa apă şi ingrediente vegetale: soia, orez, migdale, cânepă sau susan.

 

lapte de migdale

    Oamenii consuma de mult timp lapte din nuci sau seminte. In Asia, de exemplu, laptele de soia şi de orez reprezintă alimente tradiţionale.

In general, laptele vegetal este o bomba energetica, plina de minerale, vitamine si grasimi bune, care nu ingrasa, ci mentine silueta si pastreaza sistemul cardiac in conditie optima.

In plus, dacă sunteţi vegetarieni, ţineţi post ori nu tolerati laptele de vaca, atunci laptele vegetal este varianta ideală pentru micul dejun.

            cawLapte vegetal vs lapte de vaca

1. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nostru nu mai poate digera laptele. Laptele de origine animală are un nivel ridicat dintr-un carbohidrat numit lactoză. Pentru ca laptele să poată fi digerat, este nevoie ca în stomac şi in intestinul subţire să existe o enzimă specifică, numită lactază – menită să descopună – în zaharuri simple – lactoza. Insa, omul a fost programat ca după “înţărcare” să piardă capacitatea de a produce aceasta enzima, cu ajutorul căreia poate digera lactoza din lapte. O altă enzimă care ajută la digerarea laptelui este renina, care este produsă cu uşurinţă de către stomacurile copiilor mici, însă stomacurile adulţiilor nu o mai produc.

În aceste circumstanţe, dacă bei lapte, poate aparea senzatia de balonare, crampe, greaţă şi, eventual, diaree.

2. Pentru ca organismul nostru să poată absorbi calciul, are nevoie şi de prezenţa anumitor minerale, cum ar fi magneziu şi bor (un element care se găseşte exclusiv în vegetale) si pe care laptele de vaca nu le contine.

    Deasemenea, cercetarile au aratat ca pentru a se asimila calciul in mod eficient, raportul calciu/fosfor trebuie sa fie mai mare de 1,7. Dar branza – care contine cea mai mare cantitate de lapte concentrata – are un raport de 1,2. Spre deosebire de acest produs de origine animala, raportul calciu/fosfor in toate produsele de origine vegetala este mai mare de 2.

3. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal NU conţine cazeina, grăsimi animale sau lactoză, ci grasimi de origine vegetală, nesaturate. Cazeina este cea mai acidifianta proteina de origine animala pe care cercetarile recente au identificat-o ca fiind substanta cu cel mai relevant efect cancerigen dintre cele pe care le consumam. La aceasta se adauga si faptul ca laptele contine factori de crestere care pot deveni pentru organismul uman, stimulatori de tumori lantente.
Mai multe informatii despre efectele laptelui se gasesc in Studiul China.

4. Prin inmuierea semintelor timp de 48 de ore, s-a observat ca putem creste cantitatea de fier de la 7 mg/100 g produs la 45 mg/100 g produs, dupa care nu mai este recomandat sa fie lasata la inmuiat, deoarece cantitatea de fier scade rapid. Din acest punct de vedere, produsele vegetale si in special soia, alaturi de suratele sale leguminoase (fasole, linte, naut, bob, mazare), dar si de frunzele de patrunjel (19 mg/100 g produs) distrug mitul conform caruia carnea este cel mai bogat aliment in fier (cantitatea de fier din carne este de 1,5-4 mg /100 g produs).

    Tot prin inmuiere creste si cantitatea de hormon fito-estrogen, de la dublul cantitatii initiale dupa 2 ore, la de 6 ori cantitatea initiala dupa 6 ore, dupa care nu se mai inregistreaza nicio crestere sau scadere.

5. Daca in uleiul de in raportul acizilor grasi omega 6/omega 3 este chiar de 1:1 (pentru ca organismul nostru sa functioneze normal acest raport ar trebui sa fie sub 3), in lactate acest raport este de 50:1. In aceste conditii, laptele devine un aliment pro-inflamator (agraveaza astmul, infectiile cronice ale urechii, eczemele, produce si accentueaza mucozitatile la nivel nazal, digestiv, respirator).

 

de-soia

1. LAPTE DE SOIA

• Are calciu, vitamine din complexul B, minerale (fier, zinc), fibre şi antioxi­ danţi.

• Conţine grăsimi sănătoase, care reduc nivelul colesterolului şi pe cel al trigliceridelor.

• Prezintă un nivel ridicat de fitoestrogen, care acţionează exact ca estrogenul. În cazul femeilor aflate la menopauză, ca­ re prezintă un nivel scăzut de estrogen, e benefic: le echilibrează hormonal şi le ajută astfel să prevină instalarea osteoporozei, a diabetului, a obezităţii, depresiei şi insomniei. Însă în cazul femeilor predispuse la cancer mamar (au cazuri în familie), aceşti fitoestrogeni pot creşte riscul apariţiei bolii, a ­ şadar, este indicat un consult medicat înaintea consumului de lapte de soia. Aceiaşi fitoestrogeni, com­ binaţi cu antioxidan­ ţii din laptele de soia, scad nivelul testosteronului, prevenind, în cazul bărbaţilor, cancerul de prostată.

• Nu are deloc car­ bohidraţi, de aceea este îndulcit. Cel mai mult zahăr este adăugat în versiunile cu arome. Laptele de soia este prima opţiune a persoanelor care au in­ toleranţă la lactoză. Principalul beneficiu este că, prin efectul de scădere a colesterolului, previne afec­ţiunile cardivovasculare. În plus, antio­ xidanţii pe care­i conţine protejează vasele de sânge, împiedicând formarea depozitelor de grăsime.

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.