Update:Legea falimentului personal va intra in vigoare din ianuarie 2018

0

 UPDATE: Legea falimentului personal va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018. Potrivit Ordonantei nr. 6/2017 pentru prorogarea termenului de intrare in vigoarea a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice;

“Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, cu excepţia art. 92, care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.’

  Anterior adoptarii Ordonantei 6/2017, printr-un comunicat de presa emis in cursul lunii decembrie 2016, Guvernul Romaniei  anunta faptul ca printr-o Ordonanta de Urgenta a amanat data intrarii in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

   “Astfel, Executivul a aprobat prorogarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, cu modificările și completările ulterioare. Amânarea cu încă șapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condițiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni.

  Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

  În cursul anului 2016,  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe măsuri care să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

  Astfel, a fost elaborat un Plan de acțiune comun care cuprinde măsurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenței persoanelor fizice.

   Potrivit acestui plan, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea Comisiilor de insolventă (publicată în Monitorul Oficial în 22.01.2016). Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile în Comisia de insolvență la nivel central de către: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiției, iar Comisia este funcțională.”

Cititi si

FALIMENTUL PERSONAL – CEREREA DEPUSA DE DEBITOR

CUM ÎŞI VOR PUTEA CERE INSOLVENŢA PERSOANELE FIZICE?

LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL  Legea nr. 151/2015– NOTIUNI GENERALE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.