Legea risipei alimentare, deşi intrată în vigoare, va fi amânată

0

   Deşi Legea privind diminuarea risipei alimentare a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte amânarea actului normativ, care în momentul de faţă este considerat inaplicabil. Legea în cauză stabileşte, printre altele, vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum şi transferul acestor alimente prin donare sau sponsorizare.

Potrivit comunicatului de presă emis de MADR, în urma dezbaterilor publice care au avut loc, a propunerilor și opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentanții sectoarelor aflate sub incidența legii, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene. Mai exact, este vorba despre prelungirea termenelor până la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

O problemă o constituie şi faptul că, deşi Legea nr. 217/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial acum jumătate de an, nici până în momentul de faţă nu există norme de aplicare, ele fiind puse în dezbatere publică şi mai apoi retrase.

Prin actul normativ se stabilesc o serie de măsuri pe care operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să le urmeze pentru diminuarea risipei alimentare, nerespectarea acestora fiind sancţionată cu amenzi după cum urmează:

  • amendă contravențională de la 1.000 lei la 3.000 lei, în cazul microîntreprinderilor;
  • amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii;
  • amendă contravențională de la 6.000 lei la 10.000 lei, în cazul întreprinderilor mari.

De reţinut faptul că operatorii economici pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirare, contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Asociațiile și fundațiile pot comercializa alimentele astfel oferite, cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, în cazul preluării de la comercianți, respectiv cu maximum 25% + TVA din prețul de producție, în cazul preluării de la producători sau procesatori.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.