Legea supermarketurilor promulgata

0

Legea supermarketurilor care completează legea 321/2009 de comercializare a produselor alimentare, una dintre cele mai așteptate reglementări de către piața alimentară, a fost promulgată astăzi de președintele Klasus Iohannis, potrivit  anunțului publicat pe site-ul președinției.

Legea prevede ca marile magazine trebuie să posede pe rafturi carne, fructe şi legume de provenienta românească în proporţie de cel puţin 51%.

„Comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, comercianţilor le este interzis să solicite furnizorului să nu vândă altor magazine aceleaşi produse la un preţ de achiziţie mai mic sau egal cu care a achiziţionat produsele respective.Vor fi interzise şi taxele suplimentare pe care le percepeau comercianţii până acum, precum taxa de raft, fapt care, spun iniţiatorii, va putea duce la scăderea preţului unor produse.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi Confederaţia Patronală “Concordia” au trimis Parlamentului scrisori prin care au cerut respingerea legii, considerând-o abuzivă şi periculoasă.

Retailerii consideră şi că acest proiect “afectează masiv” funcţionarea comerţului alimentar şi nu asigură garanţii nici pentru consumatori şi nici pentru producători, în special în ceea ce priveşte obligativitatea privind aprovizionarea din lanţul scurt.

Site-ul nostru va publica legea in forma modificata.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.