Lovitura pentru firmele de recuperari

0

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE A DECIS

consultanta juridica online gratuita

ROMÂNIA

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept

Minuta deciziei nr. 9                                                            Dosar nr. 507/1/2016

Şedinţa din 4 aprilie 2016

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Admite sesizarea formulată de Tribunalul Braşov – Secţia I civilă, în dosarul nr. 21531/197/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 4 aprilie 2016.

 

CONCLUZII

Toate firmele de recuperari creante care reprezinta in instanta, prin ele insele, prin juristi sau prin avocati, alte societati in vederea recuperarii de creante nu vor mai putea reprezenta aceste societati. Prin urmare, daca o firma de leasing sau o banca sau orice alt creditor este reprezentata/reprezentat de catre o firma de recuperari creante in instanta sau in cadrul procedurii de  contestatie la executare silita, persoana impotriva careia se desfasoara o astfel de procedura 

  • poate invoca lipsa calitatii de reprezentant conform art 82 Cod procedura civila.

Sanctiunea:

ANULAREA CERERII

“Art. 82.

(1) Când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

(2) Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant înaintea primei instanţe nu poate fi invocată pentru prima oară în calea de atac.”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.