Mai multe staţii de încărcare pentru maşinile electrice până în 2020

0

   Până la sfârşitul anului 2020 ar putea fi realizate mai multe staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Actul prevede realizare a minim cinci puncte publice de reîncărcare, cu o capacitate de alimentare de 4 maşini fiecare, pentru localităţile cu peste 100.000 de locuitori, şi minim zece astfel de puncte, pentru Bucureşti.

În plus, staţiile de distribuţie a carburanţilor derivaţi din petrol, inclusive a biocombustibililor, pentru autovehicule care au peste 16 pompe de alimentare, au obligaţia realizării până la 31 decembrie 2020 a minim două puncte de reîncărcare pentru maşinile electrice, cu o capacitate de alimentare de 2 maşini fiecare.

Finanţarea realizării infrastructurii ar urma să se facă din bugetul fondului pentru mediu (50%) şi din bugetul local (50%).

În expunerea de motive a proiectului legislativ se menţionează că, în acest moment, în ţara noastră sunt aproximativ 100 de puncte de încărcare publice pentru autovehiculele electrice, infrastructura fiind insuficientă pentru cele aproximativ 100.000 de autovehicule electrice, cât sunt prevăzute în Programul de Guvernare pentru anul 2020.

Iniţiatorii propunerii au luat în considerare şi creşterea numărului de persoane interesate de achiziţionarea unor astfel de autovehicule:

“Conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, populaţia României este din ce în ce mai interesată de autoturismele electrice 100% (BEV) şi hibride pug-in (PHEV), înregistrându-se în ultimii ani o creştere procentuală considerabilă a acestora. Astfel, în anul 2016, vânzările autovehiculelor reîncărcabile electric s-au triplat ajungând la un număr de 167 de unităţi, ceea ce face ca în parcul naţional să avem la această data cca. 400 de autoturisme reîncărcabile electric.”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.